L'historiador, articulista i professora Joan B. Culla, que va morir el passat mes de novembre, rebrà la distinció de la Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona atorgada per l'Ajuntament de la ciutat, a petició del grup municipal de Trias per Barcelona. El govern de Jaume Collboni ha acceptat un prec presentat pel regidor Josep Rius on reclamava "que el govern municipal distingeixi a Joan B. Culla amb la Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona pels seus mèrits com a historiador, periodista i per la seva estreta relació amb la ciutat de Barcelona". Rius ha destacat el "compromís intel·lectual" de Joan B. Culla i la seva defensa de la llibertat, així com per la seva obra historiogràfica, periodística i per la seva tasca com a docent de la Universitat Autònoma de Barcelona "Culla va exercir de professor a la UAB durant 30 anys, fins als darrers mesos, i va marxar sabent-se estimat amb un homenatge transversal celebrat a Barcelona".
Homenatge a la figura de Joan B. Culla
Josep Rius ha recordat que l'historiador va ser autor de llibres de referència, el seu paper de divulgador històric, amb programes com ‘Segle XX’, al Canal 33; “també la seva faceta de columnista, seriós i irònic, però sempre amb reflexions sòlides i respectuoses”; així com l’estreta vinculació amb la ciutat de Barcelona, en concret, amb els barris de Sant Andreu i La Sagrera, on va viure, fent molta vida de barri. “Creiem que és important valorar la seva feina periodística, historiogràfica, professional, i més quan va lligada a l’ensenyament, divulgació i defensa dels valors del nostre país i de les llibertats", ha conclòs Josep Rius.
Nascut a Barcelona l’any 1952, Joan B. Culla va destacar per la seva extensa obra dedicada a la política catalana i els seus partits i per la seva presència en els mitjans de comunicació, com a analista, tertulià i comentarista polític a la ràdio i a la televisió. Ha publicat una vintena de llibres sobre aspectes polítics i socials de la Catalunya del segle XX, així com sobre el conflicte israelians-àrab. Algunes d’aquestes obres són El catalanisme d’esquerra (1928-1936), El republicanisme lerrouxista a Catalunya (1921-1923), Joan Casanellas i Ibarz (1904-1986), Unió Democràtica de Catalunya. El llarg camí (1931-2001), Israel, el somni i la tragèdia. Del sionisme al conflicte de Palestina, La dreta espanyola a Catalunya, Breve historia del sionismo, Esquerra Republicana de Catalunya 1931-2012. Una història política o El tsunami. Com i per què el sistema de partits català ha esdevingut irreconeixible.
Articulista d’opinió en la premsa diària al llarg de més de tres dècades, així mateix ha participat assíduament en programes de ràdio i televisió. Va ser assessor en els programes d’història contemporània Memòria popular, del circuit català de TVE, entre 1980 i 82, i va ser director i presentador del programa Segle XX, de Televisió de Catalunya, del 1991 al 2013, així com articulista en les revistes Serra d’Or o L’Avenç i a la premsa diària. Va fer col·laboracions regulars a l’Avui, El País i l’Ara.