Un ciutadà israelià ha compartit un vídeo a les xarxes socials explicant per què Israel no és un estat apartheid, tal com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assenyalar en trencar les relacions amb Tel-Aviv. Hananya Naftali, un influencer jueu, es pregunta en el vídeo per què "si Israel és un estat apartheid, hi ha més de 400 mesquites, però zero sinagogues en els territoris palestins?". "Potser és perquè allà no hi viu un sol jueu, mentre que dos milions d'àrabs viuen a Israel", afegeix, contradient així l'argumentari de Colau. De fet, segons el ciutadà, "Barcelona ha decidit trencar els llaços amb Israel no per l'apartheid, sinó per l'antisemitisme".
Naftali defensa que Israel no és l'estat apartheid del qual parla Colau perquè els àrabs poden arribar a ocupar alts càrrecs a llocs com el Parlament i la Cort Suprema. En aquesta línia, assenyala que "un àrab és president del banc israelià més gran, Leumi", però que, en canvi, "no hi ha ni un sol jueu en bancs palestins, tribunals, càrrecs rellevants". El motiu, segons el ciutadà israelià, és perquè a Palestina "simplement no hi ha jueus". En aquest sentit, també exposa que "si Israel és un estat apartheid, com és possible que es permeti als palestins entrar a Israel", mentre que a ell, com a ciutadà d'Israel, "no se'm permet entrar a les ciutats palestines".
Davant d'aquests arguments, Naftali assegura que si Colau ha trencat l'agermanament amb Tel-Aviv no és per l'apartheid i apunta a "l'antisemitisme". "Perquè l'antisemitisme modern és antisionisme", justifica.
Trencar relacions amb l'Iran
D'altra banda, l'influencer jueu veu "pura hipocresia" en aquesta decisió de Colau de suspendre temporalment l'agermanament amb Tel-Aviv i assegura que, en canvi, en cap moment l'Ajuntament de Barcelona ha trencat les seves relacions amb l'Iran. "Si parla de drets humans, per què no va tallar llaços amb el règim iranià que recentment ha assassinat a més de 600 manifestants?", es pregunta.
Colau trenca relacions amb Tel-Aviv
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar el passat dimecres que suspenia temporalment totes les relacions de l'Ajuntament amb l’estat d’Israel, fins i tot el pacte d’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv. L'alcaldessa va enviar una carta al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, per informar-lo d'aquesta decisió i argumentat el motiu. Entre d'altres, Colau assenyala en l'escrit que diverses entitats internacionals com Human Rights Watch, Amnistia Internacional i l’associació israeliana B’Tselem "han denunciat que les pràctiques de l'Estat d'Israel contra la població palestina poden constituir crims contra la humanitat d'apartheid i persecució".
Així mateix, l'alcaldessa va criticar la "violació flagrant i sistemàtica dels drets humans" a Israel i va assegurar que "no podem callar" davant d'aquests fets. Colau va voler deixar clar que aquesta decisió de trencar les relacions amb el país no és "en cap cas una discriminació a la població jueva, és una crítica a un govern, no a un poble, una comunitat, o una religió". Tanmateix, diverses organitzacions israelianes han qualificat la decisió "'d'antisemitisme", com és el cas de l'influencer jueu Hananya Naftali.