Com ja va passar en l’última Comissió d’Urbanisme però revestit de la solemnitat de fer-ho en el Ple Municipal, tots els grups del plenari a excepció de Barcelona en Comú han votat a favor d’una proposició de Junts per Catalunya que insta el govern municipal a “aturar la implantació de les Superilles, no fent noves licitacions ni projectes”, i fer-ne una “avaluació d’impacte” sobre aspectes com “l’economia, mobilitat i qualitat de l’aire en el conjunt de la ciutat”. En un ple que ha arribat marcat pel clima preelectoral que ha definit la votació dels pressupostos pel 2023 s’ha pogut visualitzar el nul suport que té el partit d’Ada Colau pel que fa al controvertit Model Superilla, que ja no compta en aquesta qüestió ni amb el suport del seu soci de govern, el PSC.

El portaveu de Junts per Catalunya, Jordi Martí Galbis, ha defensat la proposta recordant que ja en comissió “31 de 41 regidors han votat per aturar les Superilles”, i ha celebrat que el tinent d’alcaldia Jaume Collboni ja hagi dit que cal “pair les superilles, aturar màquines i veure com ha anat”, per això, adreçant-se a la tinenta d’alcaldia Janet Sanz, que en aquest moment presidia el ple, li ha etzibat: “Us heu quedat sols”. Per això ha defensat la necessitat d’“aturar el projecte i fer foc nou”, defensant com a alternativa la necessitat de convertir en zones verdes més interiors d’illa a l’Eixample i recordant que “el 90% de vehicles que travessen l’Eixample venen de fora de Barcelona i els cal una alternativa de transport públic”.

La proposta ha comptat amb el suport de la resta de grups, però la més destacable ha estat la del PSC, verbalitzada per la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, que ha detallat que pel que fa a les Superilles, els socialistes hi han trobat contradiccions com ara “que l’espai reservat al transport públic és molt limitat” i que de moment, l’únic estudi científic sobre aquest model urbanístic, elaborat pel Supercomputing Center “ens va dir que la circulació no s’havia reduït, sinó redistribuït”. Per això s’ha mostrat favorable a aturar les superilles, això sí, aclarint que s’acabaran les obres que estan en marxa, “però no fer nous projectes fins que no tinguem respostes sobre reducció de contaminació, increment del trànsit, afectació al transport públic i al preu del lloguer”.

Per Barcelona en Comú, ha estat Janet Sanz qui ha defensat les superilles, que ha indicat que malgrat la proposta d’aturar les superilles tiri endavant, “la realitat no canviarà, que és que el model superilla funciona”. Des del seu punt de vista, aquesta transformació urbanística ha fet baixar la contaminació en un 30%, ha incrementat les vendes del petit comerç i és un model recomanat per l’ONU”. A més, Sanz ha retret a ERC i PSC que s’hagin apuntat al “negacionisme i retardisme” de Junts i ha apuntat que això “surt molt car per a la salut de les persones”, tot afegint que les zones verdes dels interiors d’illa “no redueixen la contaminació”.

No es revertiran les superilles

En tot cas, la votació en aquest plenari no suposarà l’aturada de les obres actuals, sinó només l’aturada de noves licitacions i projectes, però en tot cas, aplana el camí a un futur govern municipal sorgit de les eleccions de maig, que evitarà així trobar-se hipotecat per nous projectes de superilles i podrà “fer foc nou”, com ha assegurat Martí Galbis. En el mateix ple, Valents ha presentat una altra proposició que exigia la “reversió” de la Superilla de l’Eixample de manera immediata que no ha prosperat.