Junts ha presentat un mapa interactiu sobre l'incivisme a Barcelona, amb un centenar de punts conflictius. En el marc de la primera sessió de treball Fem que Barcelona funcioni —titulada "+Seguretat +Civisme = +Benestar" i celebrada aquest dijous a l'auditori UPF-Balmes—, el president del grup municipal de Junts per Barcelona, Jordi Martí Galbis, ha explicat que el mapa contarà un codi QR perquè la ciutadania pugui enviar la localització dels problemes, que estan dividits en sis categories: Botellots, festes i soroll; Brutícia i deixadesa; Grafits i pintades; Skates i patinets; Venda ambulant; i Baralles i venda i consum de droga. 

La categoria de Botellots, festes i soroll és la més nombrosa, amb una trentena de punts repartits per l'Eixample, Horta-Guinardó, Sarrià-Sant Gervasi, la Vila Olímpica, Ciutat Vella, Sant Andreu, Sants-Montjuïc, Nou Barris, Sant Martí i Gràcia. La categoria de Brutícia i deixadesa és la que genera més punts d'incivisme a la ciutat, seguida de la de Baralles i venda i consum de drogues, la de Venda ambulant i la de Grafits i pintades, dues categories que empaten amb onze punts cívics cadascuna.

ACN

Martí Galbis ha reclamat renovar l'ordenança de civisme de Barcelona, més recursos per poder-la aplicar i, sobretot, "un govern que la faci complir". Davant d'unes 180 persones, ha recordat que la inseguretat és el primer problema de la ciutat per al 29% dels habitants, "una xifra rècord i insostenible". De la mateixa manera, ha apuntat que el 8,5% dels barcelonins consideren que els problemes relacionats amb el civisme són els més greus, mentre que fa deu anys, amb Xavier Trias com a alcalde, el 5,3% dels enquestats ho assenyalaven com a prioritari. "Des de Junts per Barcelona volem denunciar que aquest estat de les coses té nom i cognoms: Jaume Collboni i Ada Colau, i que ha estat la seva deixadesa i relativisme ideològic els que han provocat està situació", ha criticat. El president del grup municipal ha afegit: "El govern Collboni ens diu que tot plegat és una percepció, però això és fals. A Barcelona hi ha inseguretat i incivisme. Ho veiem no solament als carrers. També al metro com hem vist aquestes darreres setmanes, amb episodis greus de robatoris, agressions, i accions incíviques perpetrades per grups organitzats". "Per intentar solucionar els problemes de la ciutat cal lideratge, determinació i rigor. Actituds que no reuneixen ni Jaume Collboni, ni el seu equip ni els seus socis preferents. La Guàrdia Urbana i els treballadors municipals necessiten lideratge, suport i instruccions clares i inequívoques, que no han tingut els últims anys", ha conclòs.

Per una altra banda, la portaveu del grup municipal, Neus Munté, ha defensat que el civisme actua com una eina per garantir els drets i el benestar de tothom. També ha subratllat que l'incivisme afecta especialment les persones més vulnerables: "Cal educar en el civisme i fer pedagogia sobre ell". En aquesta línia, ha criticat "l'error" de les "autodenominades esquerres", que "van decidir que parlar de civisme i de seguretat era antic, de dretes, fins i tot reaccionari". "A Barcelona ho hem patit, perquè al llarg dels darrers nou anys, amb els governs de Colau i Collboni, s’han normalitzat, i fins i tot blanquejat, certs comportaments que tenen alts components d’incivisme", ha subratllat. I per rematar: "Defensar el civisme no és reaccionari, és progressista". Sobre la pròxima modificació de l'ordenança de convivència, ha opinat que és "una oportunitat per preservar l’espai públic com a lloc de convivència i civisme, on totes les persones puguin desenvolupar les seves activitats amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres". I ha fet referència a la situació de persones sense llar, retraient a Collboni que una persona que viu al carrer pugui acumular fins a 42 denúncies per l'ordenança de civisme: "Cal enfocar bé les coses".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!