El grup municipal de Junts per Barcelona ha demanat al govern de l'alcalde Jaume Collboni que atorgui la medalla d'or de la ciutat a títol pòstum a la monja Viqui Molins. La religiosa, dedicada durant dècades a atendre els més vulnerables i els marginats al barri del Raval, va morir aquest dijous amb 88 anys. El president del grup municipal juntaire, Jordi Martí Galbis, destaca de Molins en un comunicat que era una "ferma lluitadora contra les desigualtats als barris amb més necessitats". Junts també advoca per dedicar el nom d'un espai públic de la ciutat a la religiosa.
Martí Galbis ha instat l'alcalde Collboni a iniciar el procediment per atorgar la medalla a Viqui Molins i ha expressat el seu convenciment que la iniciativa trobarà un "consens general de tots els partits" amb representació al consistori. Aquesta distinció a títol pòstum, explica el dirigent juntaire, "permetrà també obrir els tràmits a la Ponència del Nomenclàtor per poder trobar un espai públic de la capital catalana dedicat a l’estimada Viqui Molins i que serveixi com a homenatge i acte de gratitud permanent de la ciutat".
Viqui Molins, de fet, ha estat vinculada a l'òrbita de Junts. El 2017 va posar un peu a la política de manera simbòlica com a part de la llista del PDeCAT per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 21-D. La religiosa anava en el lloc 73 de la llista per Barcelona, que encapçalava Carles Puigdemont, després dels fets de l'1-O i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. En saber-se aquest dijous de la seva mort, Puigdemont i el secretari general de Junts, Jordi Turull, han expressat sengles missatges de condol a les xarxes socials. El president de Junts va enaltir la "petja en el cor" que deixa en milers de persones, "la seva bondat i humanisme cristià" i també la seva "lleialtat insubornable a la Catalunya de la gent, especialment dels més desvalguts". Per la seva part, Turull va destacar de Molins que era "absolutament exemplar i coherent amb la seva religiositat".
La monja "de carrer" vinculada al Raval
Barcelona ha lamentat aquest dijous la pèrdua de Maria Victòria Molins, coneguda com a Viqui Molins, una monja barcelonina que va dedicar-se a les cures dels més vulnerables al barceloní barri del Raval, on va ajudar drogoaddictes i prostitutes al llarg d'algunes de les dècades més dures al cèntric districte de Ciutat Vella. Nascuda el 1936 a la Bonanova, en una família benestant i religiosa amb nou fills, amb 19 anys es va fer monja teresiana i amb el temps va esdevenir el que ella mateixa definia com una monja "de carrer". Va sentir aquesta crida de substituir el convent o les aules pel carrer després d'unes visites a Angola i Nicaragua que la van impactar, tal com havia explicat ella mateixa en una entrevista a El Nacional. També va ser una de les fundadores de l'Hospital de Campanya de Santa Anna de Barcelona, erigit el 2017 per atendre migrants, persones sense sostre i totes les persones en risc d'exclusió social. Molins va obtenir la Creu de Sant Jordi, la màxima distinció de la Generalitat, per les seves tasques humanitàries.