El Born Centre de Cultura i Memòria ja no és el que era el 2013, quan va ser inaugurat sota el mandat de l’alcalde Xavier Trias i la direcció del posteriorment president de la Generalitat, Quim Torra. El que havia de ser un espai de projecció de la història de Catalunya va canviar la seva orientació amb l’arribada, l’any 2015 d’un nou equip de govern encapçalat per Ada Colau i Barcelona en Comú. Des d’aleshores, el recinte s’ha reorientat amb exposicions polèmiques com la que va exhibir una estàtua eqüestre del dictador Francisco Franco i ha vist com, en temps prepandèmia, tant la llibreria com la cafeteria han hagut d'abaixar la persiana.

Amb la intenció de demanar explicacions i recuperar l’esperit inicial, el portaveu del Grup de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha anunciat aquest dimarts l’entrada d’una bateria de preguntes sobre l’actual situació de l’espai i els projectes de futur, en especial des que es va cessar la directora, Montserrat Iniesta, a principis de març, oficialment per “disfuncions en el lideratge tant del projecte cultural com de gestió interna”.

 

 

El Born no és un centre cívic o un centre de barri, és un equipament capital”, ha afirmat Martí, que ha defensat que el recinte ha de recuperar “la projecció de la història de Catalunya de lluita per la llibertat” i, a més, ha demanat que “Barcelona no s'avergonyeixi de tenir un equipament simbòlic de país”. “Barcelona no pot amagar un equipament de país”, ha reblat.

Abandó per “plantejaments ideològics”

En una compareixença davant el mateix Mercat del Born, el portaveu de JxCAT ha acusat l’abandonament i la manca d'interès del govern d’Ada Colau i Jaume Collboni per l’equipament i ha remarcat que fins a l’arribada de Barcelona en Comú al consistori barceloní, el Born exercia d'equipament cultural i feia xarxa amb la resta del país i municipis, però que actualment el tàndem Colau-Collboni “ha abandonat aquest centre per uns plantejaments ideològics, perquè “tot el que implica el simbolisme del 1714 és una tendència amb què no creu el govern Colau-Collboni”.

Restes arqueològiques a l'interior del Born CCM / Vicente Zambrano González - AjBCN

A més, el portaveu ha recordat les polèmiques que es van viure el mandat passat, com la instal·lació de l'estàtua eqüestre del dictador Franco o, més recentment, el cessament de l'anterior directora, Montserrat Iniesta, “un cessament envoltat de misteri i que el mateix govern va assenyalar que hi havia hagut disfuncions internes en la gestió dels recursos humans i econòmics”. “Hem demanat el perquè d’aquest cessament”, ha dit el portaveu de Junts, que ha recordat que hi ha un Pla director 2018-2023 del centre, "volem saber què en pensa fer el govern Colau-Collboni amb els dos anys que queden”.

“Denunciem la manca d'interès del govern Colau-Collboni per tirar endavant i projectar un equipament únic al país, un equipament de capitalitat que irradia cultura, patrimoni i memòria històrica”, ha dit Martí, que ha afegit “que volem retornar als usos pels quals va ser recuperat aquest equipament els anys 2013 i 2014, amb l’impuls polític del batlle Xavier Trias, i amb la direcció tècnica de qui va ser després el president de la Generalitat, Quim Torra”.

 

Imatge principal: Façana principal del Mercat del Born, a la plaça comercial de Barcelona / Marc Lozano - AjBCN