El Parc del Laberint d’Horta és el jardí històric més antic que es conserva a Barcelona, construït, en una primera fase, entre 1791 i 1808 i ampliat durant el segle XIX com a jardins adjacents al Palau Desvalls. El principal al·licient d’aquest parc és, precisament, el que li dona nom, un laberint de xiprers constituït per més de 2.200 arbres i que conforma un recorregut recreatiu de 1.500 metres on el repte està a trobar el camí fins a la sortida entre una munió d’atzucacs. Aquest laberint vegetal, emperò, restarà tancat durant dos anys, a partir del març del 2025, per escometre la renovació integral dels xiprers.

Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona aquest dimarts, l’actuació permetrà la recuperació històrica i paisatgística del laberint vegetal per garantir-ne la protecció i conservació i tindrà una durada de 12 mesos, a comptar a partir del mes de març de 2025. En concret, es canviaran tots els xiprers que formen el laberint, en total un quilòmetre i mig de recorregut, amb la intenció de posar-hi espècies vegetals autòctones, millorar el paviment per fer-lo més permeable i incorporar un sistema de reg sostenible per degoteig i per sectors. El projecte compta amb un pressupost d’1,48 milions d’euros i serà finançat en un 67,6% amb fons europeus Next Generation. 

El laberint dona nom al parc històric més ben conservat de Barcelona / Foto: AjBCN

La renovació permetrà plantar un total de 2.211 unitats de xiprer amb una alçada d’entre 150 i 175 centímetres a tot el recorregut i a banda de la recuperació vegetal del jardí històric, també es recuperarà el circuit d’aigües i es restauraran les estructures escultòriques i ceràmiques del jardí, les balustrades, les escales i diferents peces ceràmiques. Cal tenir en compte que el palau adjacent, conegut com a Palau del Marquès d’Alfarràs o Palau Desvalls també està en procés de rehabilitació. En tot cas, un cop efectuada la renovació dels xiprers, es preveu que el laberint vegetal romangui tancat al públic uns 12 mesos més per a l’arrelament de la vegetació, de manera que estarà tancat dos anys.

Pautes generals d’intervencions futures

Aquesta renovació busca establir també les pautes generals que guiaran les intervencions futures de manteniment del conjunt del monument per garantir-ne la protecció i conservació. A més, potencia la definició de la vegetació de manera que facilita la lectura històrica per millorar l’experiència de la visita i fer-la més interessant, còmoda, segura i enriquidora per un públic ampli. Finalment, també permetrà millorar la integració del laberint vegetal en el conjunt del parc del Laberint d’Horta per posar en relleu la unitat de tot el conjunt, els valors patrimonials i paisatgístics i la relació amb elements del territori. La renovació també dona compliment a la recomanació de la UNESCO per conservar els jardins històrics, recollida a la Carta de Florència. Aquest document reconeix els jardins històrics com a monuments i l’obligació de protegir-los.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!