Acord definitiu. L'exdirigent del partit ultra Democracia Nacional a Barcelona, Alberto Bruguera Andrés, ha acceptat una condemna de 2 anys i 6 mesos de presó per haver liderat l’assetjament contra l’obertura de la mesquita de Nou Barris de Barcelona, l’any 2017. Bruguera i altres 13 acusats, membres i exmembres del partit d'ultradreta (el 15è declarat en rebel·lia), han admès els fets i la condemna proposada per la Fiscalia, que els ha rebaixat substancialment les peticions de presó i que els salva de la seva entrada a un centre penitenciari, en el judici de conformitat que s'ha fet aquest dijous a l’Audiència de Barcelona.
En la vista, el tribunal, presidit per la magistrada Montserrat Comas, ha dictat la fermesa de la sentència condemnatòria, després d'haver d'esperar dues hores un dels acusats, Juan de Haro, de les joventuts de Democracia Nacional, que al final també ha acceptat la pena. També s'ha acordat la suspensió de l'execució de les penes de presó imposades perquè individualment no superen els 2 anys de presó, demanat per les defenses. La fiscal no s'ha oposat a la suspensió de les condemnes si no delinqueixen en els dos anys vinents i que alguns d'ells facin un programa d'acceptació d'igualtat de tracte i no discriminació, que fa el Departament de Justícia. El tribunal ha donat el definitiu vistiplau.
Indemnitzacions, primer
Inicialment, la Fiscalia demanava per a Bruguera 10 anys de presó, i entre 3 i 6 anys, per a la resta. La fiscal de delictes d’Odi, Marta Gloria López Català, va posar com a condició per a l’acord que paguessin la indemnització a la comunitat musulmana i a una parella, que s'ha fixat individualment. A Bruguera se li ha imposat que pagui 5.000 euros, i per ara n'ha aportat 2.500.
La secció 10 de l’Audiència de Barcelona —de forma excepcional i per no endarrerir més la causa— va fer una vista prèvia el 10 d’octubre passat, enregistrada en vídeo, en què cada un dels acusats acceptava l’acord i es comprometia a pagar abans del judici d’aquest dijous.
Les penes acceptades
En concret, la fiscal de delictes d’Odi ha demanat per a Alberto Bruguera 12 mesos de presó per un delicte de coaccions; 1 any i 6 mesos de presó per un delicte contra els drets fonamentals amb l’agreujant de discriminació religiosa i ideològica, i dues multes pels delictes lleus d'amenaces i de lesions. A més, el neonazi no podrà apropar-se a la mesquita durant 5 anys i es tancarà el seu perfil a Twitter, on difonia el setge a la mesquita. La resta d'acusats ha acceptat les mateixes penes, i pagar la responsabilitat civil, que en conjunt sumen uns 14.500 euros.
L’Ajuntament de Barcelona, que exerceix l’acusació popular, també ha defensat aquesta acusació rebaixada per a tots els encausats. La rebaixa de la petició de càstig s’ha justificat amb l’aplicació de dues atenuants: reparació del dany i dilacions indegudes.
El setge a la mesquita
Els acusats es van concentrar davant del centre religiós, situat al carrer Japó entre març del 2017 i març del 2018, segons l'escrit d'acusació provisional de la Fiscalia. Primer, els veïns van protagonitzar cassolades en contra de l'obertura d'aquest centre religiós, però després es van unir a les protestes persones de grups ultres que venien d'altres indrets de la ciutat. Les concentracions van agafar un caràcter d’assetjament. Segons detalla la Fiscalia, es van fer pintades com una creu celta, les sigles SS, un escut preconstitucional o un escrit amb el missatge: "Tot per la pàtria, ahir com avui Espanya no es rendeix". Altres pintades que es van escriure en les parets del centre religiós van ser "mesquita no" o "terroristes". També es van penjar cartells amb la consigna: "Stop Islamització dels nostres barris".
A més, es van protagonitzar manifestacions constants davant de les portes de la mesquita on es feien crits a favor del líder nazi Adolph Hitler. Així mateix, es van causar desperfectes al centre, i es va posar silicona als panys de les persianes perquè no es poguessin obrir.
Tot un malson que ha acabat amb una condemna rebaixada per als instigadors.