"Vam patir molt". La pluja i, sobretot, la sobtada pedregada va causar estralls a les parades de Sant Jordi de la capital catalana. Llibreters i llibreters asseguren que es van sentir "desemparats" per l'Ajuntament de Barcelona, davant de les destrosses que va provocar el mal temps. Així s'ha expressat aquest diumenge Laia Salvador, de la llibreria La Carbonera, en una entrevista a Catalunya Ràdio: "No és només patir un Sant Jordi fluix de vendes, sinó directament pèrdues econòmiques pels llibres que han d'anar a les escombraries". Ells van tenir sort i no van tenir molts danys, però Salvador ha criticat el que ha definit com un "error logístic important". Ha explicat que el tipus de carpes que s’estaven oferint des de l’Ajuntament no eren capaces d’aguantar el vent tot i conèixer la previsió meteorològica.
Els retrets a la inacció del consistori ha estat habitual després de la diada. Víctor García, de la llibreria La Calders, també ha parlat aquest diumenge a Catalunya Ràdio i s'ha demanat "com pot ser que després de tants anys de fer Sant Jordi, no hi hagi un pla B per si plou". "Com pot ser que no treballem amb escenaris?", s'ha preguntat. Alhora, ha plantejat diverses opcions, com allargar el Sant Jordi tot el cap de setmana o solucions a cobert repartides per la ciutat. Per la seva banda, l'editorial Adesiara ha assenyalat a Twitter que "altres ciutats catalanes han trobat solucions, però per trobar-les potser cal buscar-les...". "Hem pensat el mateix", han piulat des de Godall Edicions. Per exemple, Girona va moure la festa del llibre i la rosa al Palau de Fires - un recinte tancat on no hi va haver cap mena de contratemps.
L'Ajuntament busca solucions
De moment, l'Ajuntament de Barcelona, el Departament de Cultura i la Cambra del Llibre han anunciat que oferiran solucions per compensar les pèrdues de Sant Jordi provocades pel mal temps. El tinent d'alcaldia de Cultura de Barcelona, Jordi Martí, ha explicat que ha parlat amb editors i llibreters i buscaran solucions "perquè l’aigua no s’emporti l’alegria" recuperada aquest any. "A partir de dilluns treballarem amb el Gremi d’Editors, el Gremi de Llibreters i el Gremi de Llibre Vell", ha dit a Twitter.
El Gremi de Llibreters ha anunciat que tots els desperfectes causats per la pluja a les parades seran atesos des de la Cambra del Llibre. La presidenta del Gremi de Llibreters, Carme Ferrer, ha afirmat a Catalunya Ràdio que dissabte ja van parlar amb l’Ajuntament, que hi posarà recursos per compensar les pèrdues. Serà la Cambra del Llibre, que agrupa tots els col·lectius, qui atendrà els desperfectes. També ha declarat que molts autors ja s’han ofert per organitzar actes de signatura a les llibreries.
Compensar els danys
Fonts del Departament de Cultura han explicat que la consellera també es va posar en contacte de seguida amb el sector, el mateix dissabte, i els va traslladar que es buscarien compensacions, sobretot tenint en compte que moltes editorials afectades són petites. Va parlar amb algunes i també amb el Gremi d'Editors i la Cambra del Llibre, i van quedar que farien una trobada al més aviat possible. "Estem en contacte amb el sector des d'ahir, quan vam saber que la pluja havia perjudicat parades. Hem convocat una trobada demà amb la Cambra del Llibre, on mirarem com podem avaluar els danys i compensar-los", ha dit a Twitter la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.
El president del Gremi d’Editors, Patrici Tixis, ha indicat al 3/24 que també han estat en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona i amb el Departament de Cultura. Ha dit que la consellera ha mostrat la seva "total disposició" per avaluar com es pot pal·liar aquesta situació. Tixis ha indicat que hi ha hagut total predisposició de les administracions, tant per organitzar el millor Sant Jordi com per ara compensar les pèrdues pel mal temps. "La col·laboració amb l’Ajuntament i amb el departament ha estat total des que van passar aquestes incidències", ha assegurat. Ara toca que llibreters i editors calculin les pèrdues que han tingut. Tixis, però, ha rebutjat que hi hagués una solució alternativa. Segons ell, és "molt difícil, pràcticament impossible" poder ubicar tanta gent en un espai a cobert. En preguntar-li per una segona diada com es va fer el 2020, ha opinat que sí que es podria "dinamitzar una mica més el llibre abans de marxar de vacances".
Malgrat tot, l'emprenyamenta de les llibreries i les editorials es manté. L'esmentada editorial Adesiara ha fet un fil de Twitter per lamentar la situació, de manera que preguntat a l'Ajuntament de Barcelona si "calia fer el Sant Jordi tant sí com no a l'aire lliure i posar en risc la salut de la gent (si no hi ha hagut més desgràcies és perquè els déus no ho han volgut!), sabent com se sabia que hi hauria tempestes?". "Aquest Sant Jordi hem marxat molt abans de l'hora prevista després d'haver vist volar els nostres tendals (i els de moltes altres parades), d'haver estat atacats pel vent i la pedra i d'haver perdut gairebé tots els llibres de la parada", ha relatat.
En veure això, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha demanat "prendre mesures" i "oferir una nova diada com el 2020". "Quin greu! Ja que no es van preveure alternatives davant de les previsions, cal prendre mesures i oferir una nova diada com el 2020 perquè volíem que fos 'normal' en la lluita contra les restriccions de la pandèmia i ha estat un dia catastròfic per les condicions meteorològiques", ha expressat.