Aquest cap de setmana arriba Llum BCN 2024, el festival de llums de la capital catalana que ens sorprèn i triomfa any rere any. El barri Poblenou de Barcelona combinarà diferents arts visuals per a crear un enorme espectacle de llums. Si vols saber més sobre els horaris, mapa i propostes de Llum BCN 2024, no et perdis aquest article! 

🤩 Llum BCN 2024: les 5 propostes que no et pots perdre
 

📅 Què fer aquest cap de setmana a Barcelona?
 

Llum BCN 2024: Dates i horaris

El Festival Internacional d’Arts Lumíniques, conegut com a Llum BCN, torna aquest 2024 el primer cap de setmana de febrer: durant els dies 2,3 i 4 de febrer s'instal·laran a Poblenou les diverses projeccions i dissenys duts a terme per artistes nacionals i internacionals combinant llum i moviment amb formats avantguardistes i digitals que a més a més integren realitat virtual o intel·ligència artificial, així com s'exploren diversos vessants de l'art amb vincles amb la ciència i la tecnologia.

Pel que fa als horaris, encara que el programa no està publicat ni actualitzat, el Llum BCN 2024 romandrà en funcionament divendres i dissabte 2 i 3 de febrer de 18:30 h a 23:30 h, i diumenge 4 de febrer de 18:30 h a 23 h. Serà durant aquestes hores quan es podran visitar gratis els 13 espais il·luminats arreu de Poblenou i el 22@, on es despleguen els diferents espectacles i combinacions de colors.

Mapa de Llum Barcelona 2024

Llum BCN 2024 plano
Llum BCN 2024: plànol

Llum BCN 2024: totes les intal·lacions i propostes

 

  • United Visual Artists - Patterns and Recognitions. Es tracta de vuit escultures cinètiques que projecten plans giratoris de llum i so per tota la sala. Els raigs de llum blanca que es projecten transformen el sentit de la perspectiva. 
  • Jou Serra - Range in between - L’Auditori (Llanterna). Aquesta instal·lació consisteix en un dispositiu immersiu que ens porta a reflexionar sobre les identitats de gènere i posa en dubte el binarisme a través d’una dramatúrgia coreogràfica de contacte entre llum i matèria.
  • Antoni Arola - Canopée - TNC (Vestíbul). Aquí podem veure llum filtrada pels arbres, barrejada amb olors humides i botàniques i els sons d’animals. 
  • Takk // Mireia Luzárraga + Alejandro Muiño- BioDivHub - Mercat dels Encants. Es tracta d’un ecosistema de caràcter escultòric que convida a la convivència entre flora i fauna.
  • Caroline Robert & Vincent Morisset - BEING GIANTS - DHUB (façana de la Pl Santiago Pey). Aquí el visitant forma part de la instal·lació, ja que els seus rostres passen a formar part d’un mural fet d’escenes  efímeres i contemplatives. 
  • Elisa Storelli - Mira el SOL - Mirador Torre Glòries: Un any més la Torre Glòries serà il·luminada i aquest any ho farà per un virtual Sol durant una jornada marciana per transformar l’edifici en un rellotge de sol gegant. 
  • Nathalie Mauphroy - Behind the walls - La Casa de les Lletres. Aquí podem gaudir d’un  espectacle de videomapatge contemplatiu amb la imatge d’unes mans que recorden les d’un gegant que acaronen suaument la superfície com volent captar amb la punta dels dits l’exterior que les envolta.
  • Gijs Coenen - Rocking Modules - Museu Can Framis. Aquesta obra explora la relació entre art i joc amb un seguit d’escultures o mòduls que conviden a les persones espectadores a participar-hi i a jugar.
  • Parker Heyl - Jacob's Wall - UPF (Pl Gutemberg). Es tracta d’una obra d’art cinètica que fa servir dispositius mecànics i aparells electrònics analògics. 
  • Anna Ridler - Circadian nocturne - Parc del Centre del Poblenou. Espai Voltes. Aquesta obra utilitza algoritmes complexos per explorar formes no humanes de mesurar el temps i presenta animacions generades per intel·ligència artificial de plantes de floració i aroma nocturnes. 
  • Joris Strijbos & Nicky Assmann - Parallel Strata - Parc del Poblenou (Pl de la Sardana). Una altre escultura cinètica de llum i so on trobem cinc màquines que volen sobre el públic i generen un joc dinàmic d’ombres i so i un camp sonor estroboscòpic.
  • Sofia Montenegro - Mover el viento - Hangar. Instal·lació composta per llums i sons vinculats a les funcions i les accions de les portes i finestres de l’edifici d’Hangar. 
  • Josep Poblet - Lux Domus - MUHBA Oliva Artés. En aquesta instal·lació se’ns fa reflexionar sobre la llum al servei de l’arquitectura i com la transformació geomètrica de la llum altera per complet la nostra percepció de l’entorn.
  • Yamaha Light Meeting Point - Electric Routes - Plaça de Santiago Pey. Una fina estructura en forma de tira led simula un cable elèctric fulgent a gran escala. Aquest feix de llum dirigeix al públic cap a l’exhibició de Yamaha. 
  • TAKK // Mireia Luzárraga + Alejandro Muiño- Espill: un satèl·lit per al solstici - DHUB (Sostre Vestíbul). Reproducció a mida real d’un satèl·lit de 180 quilos i 5 metres de diàmetre. Es tracta d’una esfera recoberta parcialment per miralls.
  • Alba G. Corral - Zoòtrop roig, la roda de la llum - Centre Comercial Westfield Glòries.  Aquesta obra és un guiny al zoòtrop inventat per William George Horne, un artefacte que mostrava imatges en moviment a través de forats disposats al seu voltant mentre l’interior girava.
  • Sofia Crespo - Structures of Being - Mapping Casa Batlló.  Es tracta d’un mapatge sobre la façana que s’inspira en l’univers creatiu de l’edifici i presenta la natura com un procés evolutiu d’una creativitat infinita i ens mostra com va inspirar Gaudí.
  • Chila Kumari - Llums comuns - Centre d’Art Santa Mònica (façana): aquesta obrainclourà molts elements de la seva instal·lació Liberty and Light, presentada a l’edició de 2023 del Llum BCN, i elaborada a Barcelona.

Calen entrades per al Llum BCN 2024?

El festival de llums a Barcelona, el Llum BCN 2024 converteix el Poblenou un museu a l'aire lliure i gratuït, per la qual cosa no cal comprar entrades.

Entre les propostes hi ha el projecte d'Anna Ridler, UVA, Alba G. Corral, Gijs Coenen, Elisa Storelli, Sofía Montenegro, Nathalie Maufroy, Jou Serra i Antoni Arola, que exploren en aquesta ocasió la llum a nivell tècnic per dissenyar un espai sensorial, que es manté en sintonia i harmonia amb la ciutat de Barcelona.

Que esperar del festival de llum a Barcelona 2024?

Segons l'organització, durant les 3 nits i les 14 hores de llum, que esperen rebre al voltant de 200.000 espectadors, els “nous llenguatges, noves narratives transformen els espais urbans de Poblenou”, mentre que “innovació, creativitat i tecnologia eixamplen els límits dels nostres sentits”, tot sumant-hi el talent de les escoles d'art, disseny, il·luminació, arquitectura i escenografia d'arreu de Barcelona. També hi haurà un cop més l'Off Llum BCN 2024, on hi haurà les creacions d'artistes emergents del panorama nacional i internacional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!