La torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família, inaugurada el 8 de desembre de l’any passat, està coronada per un estel de dotze puntes que s’il·lumina a les nits. Aquest motiu lumínic, que aviat farà un any que està present a la ciutat de Barcelona, es convertirà en el nexe central de la il·luminació nadalenca del passeig de Gràcia, que enguany es configurarà a partir d’estels tridimensionals de dos metres de diàmetre i dotze puntes com la que corona la torre de la basílica gaudiniana, segons ha explicat aquest dimecres l'Associació del Passeig de Gràcia, en la presentació dels llums de Nadal d’aquest 2022.
El nou enllumenat vol establir un diàleg entre el passeig de Gràcia i l’arquitecte Antoni Gaudí, que disposa de dues obres cabdals en aquesta via, les cases Batlló i Milà, segons ha explicat Lluís Sans, president de l’entitat, mentre que la secretària de la junta directiva, Maria Farga, ha sostingut que la proposta vol recuperar "l’orgull de pertinença" a Barcelona i també la il·lusió per gaudir l’enllumenat nadalenc, segons declaracions recollides per Europa Press. En total s’instal·laran al llarg del passeig 35 estels de grans dimensions, acompanyats de 60 estels més de dotze puntes en els laterals i 3.000 tires de llum formades per petits estels de 5 puntes. "Serà un cel de 1.001 estels", ha descrit Sans.
Com passarà amb la resta de llums nadalencs de la ciutat, les del passeig de Gràcia s’encendran el 24 de novembre, en aquest cas a partir de les 17.30 hores, i tindran el següent horari: de diumenge a dijous s’apagaran a les 22 hores, els divendres i dissabtes ho faran a les 23 hores i els dies més assenyalats de les festes ho faran a les dues de la matinada, complint així la mesura municipal de tancar una hora abans respecte a l’any passat com a mesura d’estalvi energètic. El pressupost per a aquest enllumenat és de 180.000 euros -xifra anual fixada així fins al 2025-. La meitat l’assumeix l’ajuntament i la resta l’Associació del Passeig de Gràcia.
Consum energètic
Pel que fa als detalls tècnics, aquesta instal·lació lumínica té una potència de 0,31 watts per metre quadrat, “30 vegades menys” que el permès pel consistori i una potència total de 24 kilowatts, en un consumo que Sans ha equiparat amb el de deu rentadores en funcionament. Des de l’eix comercial xifren en 1.460 euros la despesa energètica total de la campanya que haurà d’assumir l’Ajuntament i han considerat que apagar els llums una hora abans és una mesura “simbòlica”, perquè l’estalvi serà de 227 euros.