El local situat als baixos de la plaça Tetuan, 20, de Barcelona, on aquesta matinada s'ha produït un incendi on han mort quatre membres d'una família, va ser objecte d’una inspecció municipal el passat 18 d’octubre on es va concloure que ni hi havia cap risc imminent i que les condicions estructurals no eren dolentes. Així ho ha avançat l’agència ACN citant fonts coneixedores de la situació.
Sempre segons aquestes fonts, els controls municipals fan d'advertiment en el cas que hi hagi una amenaça flagrant per als habitants de l'immoble ocupat i, en el pitjor dels casos, implica el desallotjament per motius de seguretat. En el cas del local de Tetuan, però, es va concloure que no hi havia cap element de risc.
El local incendiat era una antiga sucursal del banc Evo i estava ocupat per almenys vuit persones, quatre de les quals, un home, una dona i dos menors, un nen de tres anys i un nadó de quatre mesos, han mort a causa de l’incendi. Quatre persones més han rebut atenció del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i han estat traslladades a l'Hospital del Mar i l'Hospital de Sant Pau, sense pronòstic greu.
Coneixement dels serveis socials
La situació de les quatre persones mortes en l’incendi era coneguda pels serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona que els havia prestat ajuda amb aliments, l'escolarització del nen de tres anys mort i amb atenció mèdica, segons ha confirmat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que s'ha desplaçat a primera hora del matí al lloc del sinistre i que ha insistit a posar sobre la taula la problemàtica estesa per la ciutat dels locals d'antigues entitats bancàries abandonats, uns espais sovint ocupats per persones sense llar.
"Es tracta d'un local bancari ocupat, on vivien aquestes persones en situació precària. L'ocupació dels locals bancaris és una problemàtica a tota la ciutat i, en aquest cas, l'administració s'havia interessat per la situació d'aquestes persones", ha declarat Colau als periodistes, al mateix temps que ha confirmat que els serveis socials tenien coneixement de la situació de les persones que vivien en aquest local ocupat i ha dit que els veïns havien denunciat alguna vegada la situació i els Mossos d'Esquadra havien acudit també per resoldre alguns conflictes que s'havien originat al local.
Batlle: "No tenia condició d'habitatge"
D'altra banda, el tinent d'alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha explicat en una entrevista al programa 'Planta Baixa' que la família es trobava en aquesta instal·lació des de feia dos anys aproximadament, i que l'edifici no tenia "problemes" des d'un punt de vista estructural. En aquest sentit, ha afegit que disposaven de serveis per donar sortida a les necessitats bàsiques, com per exemple la llum.
"No tenia condició d'habitatge" ha apuntat, "però es tractava d'un local ampli de tipus comercial". Així, Batlle ha posat sobre la taula algunes hipòtesis sobre l'origen de l'incendi, és el cas d'un curtcircuit o bé una sobrecàrrega elèctrica, que podria haver desencadenat el foc. El què ha descartat el tinent d'alcaldia ha estat una "relació casual" amb alguns problemes de convivència que s'havien donat en moments determinats a l'immoble.