“Tot això que veus abans eren camps”: aquesta frase és un clàssic de l’evolució del territori aplicable, però no només, a entorns actualment urbans. Recordar que allà on s’aixequen nous barris, no fa tant de temps hi havia explotacions agrícoles no només és un exercici de memòria, sinó que també és una realitat històrica que constata el pas del temps i que és perfectament visible gràcies a l’existència de fotografies aèries que cobreixen tot el territori català des del 1945 fins a l’actualitat. Comparar aquestes fotografies antigues amb l’actualitat és, a més, un exercici fascinant que ara es pot fer de manera molt efectiva amb ‘L’ull del temps’, el visor de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) que acaba de ser actualitzat.

Aquest visor superposa a la cartografia actual imatges antigues, que es remunten al 1945, la qual cosa permet comparar l’evolució d’un determinat territori a través del temps, amb usos didàctics o de recerca i abasta tot Catalunya, inclosa la capital, Barcelona. La primera versió es basava en els mapes obtinguts durant els vols que va fer la Força Aèria dels Estats Units (USAF) el 1945 i 1956, i ara s’hi han afegit els vols de les Diputacions dels anys 60 i 70 i els treballs propis de l’ICGC des dels anys 80. A més, l’Ull del Temps ara també permet visualitzar el territori en tres dimensions, oferint una experiència immersiva, i veure fotos de cada indret custodiades a la Cartoteca de Catalunya.

Així, el nou visor mostra inicialment la cartografia actual de qualsevol punt de Catalunya i, en moure el cursor sobre la pantalla, la imatge es transforma en una fotografia en blanc i negre que mostra aquell mateix indret en la data escollida. Quan es va crear, el 2016, l’Ull del Temps només permetia la comparació amb l’estat del territori els anys 1945 i 1956, gràcies a les imatges dels vols fotogramètrics que va realitzar llavors la Força Aèria dels Estats Units, cedides pel Ministeri de Defensa. Ara ha incorporat també els vols de les Diputacions dels anys seixanta i setanta, convertits en ortoimatges rectificades, així com tota la producció cartogràfica de l'ICGC des dels anys vuitanta i noranta fins avui. Aquesta nova versió de l’Ull del Temps també permet visualitzar el territori en tres dimensions, oferint una experiència immersiva que transforma la manera d’interpretar els canvis geogràfics al llarg del temps.

Una experiència personalitzada

Una de les noves funcions més destacades és la possibilitat d’activar la localització del mòbil, el que permet als usuaris veure in situ com era el territori on es troben. Aquesta característica inclou l’opció de generar un enllaç de la posició per compartir-lo, incloent-hi detalls com l’orientació respecte al nord i l’abatiment del territori, conegut com a pitch. L’eina incorpora, a més, fotografies històriques provinents dels fons fotogràfics de la Cartoteca de Catalunya. Activant una icona situada a la part inferior dreta, els usuaris poden consultar aquestes imatges relacionades amb l’àrea que estan explorant, enriquint l’experiència amb una perspectiva visual única.

A la caixa d’eines de l’esquerra, es poden seleccionar diferents anys i personalitzar la manera de visualitzar el territori. Per exemple, es pot ajustar la grandària de l’Ull del Temps o fins i tot reduir-la completament per observar el territori a pantalla completa tal com era en un any concret. Aquestes opcions permeten adaptar l’eina a les necessitats i preferències de cada usuari. Una característica innovadora d’aquesta versió és que es tracta d’una aplicació web progressiva (PWA). Això significa que els usuaris poden accedir a l’eina directament des del navegador, però amb la possibilitat d’instal·lar-la al dispositiu mòbil com si fos una aplicació nativa. En obrir l’eina, el navegador preguntarà si es vol incloure una icona a l’escriptori del dispositiu. Aquesta funcionalitat assegura que l’eina estigui sempre a mà per a aquells que la vulguin utilitzar amb freqüència.

L’Ull del Temps ofereix una experiència enriquidora des d’un punt de vista històric i visual, i també esdevé una eina d’anàlisi per comprendre aspectes com l’evolució de la vegetació, les transformacions agrícoles, les vies de comunicació, els canvis socials i l’evolució dels pobles i ciutats de Catalunya. És una combinació perfecta entre senzillesa d’ús i potència informativa, posant al servei de la ciutadania una eina avançada però accessible.

Alguns exemples de visualitzacions:

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!