Davant un augment molt significatiu de les pintades en comerços i edificis, alguns històrics com ara l'església de Santa Maria del Pi, l'Ajuntament de Barcelona ha volgut actuar amb mà dura. Aquesta és una problemàtica creixent a la qual s'intentarà posar solució per mitjà d'un enduriment de les sancions contra els grafitis, arribant a plantejar la via penal quan els dibuixos provoquin desperfectes greus o danys patrimonials, com ha passat en aquestes últimes setmanes. D'aquesta manera, en cas que es tracti d’un deslluïment, realitzat per algú de forma habitual en una ubicació no autoritzada, la Guàrdia Urbana interposarà una denúncia de caràcter administratiu: aquesta comportarà una sanció d’entre 300 i 500 euros, intervenir el material de forma cautelar i elaborar un reportatge fotogràfic per determinar els efectes de reparar els danys. D’altra banda, quan suposi un desperfecte greu o bé es faci en un lloc catalogat, el consistori planteja la possibilitat d’instruir diligències penals que podrien comportar multes més elevades o penes de presó, en cas que s’hagi fet malbé patrimoni històric o cultural.
L'encarregat de comunicat les novetats en roda de premsa ha estat el portaveu del cos policial, Jordi Oliveras, que ha explicat que “en el 99% dels casos” es poden interposar denúncies administratives. De fet, el nombre d'infraccions se situa entre les 150 i els 200 anuals, una xifra que es preveu que es mantindrà en aquesta línia també el 2022. Paral·lelament, aquest estiu es faran campanyes setmanals, amb més recursos i personal – tant uniformat com de paisà – en els llocs on es determini a partir d'un estudi previ que és més factible que hi pugui haver pintades.
Oliveras ha estat acompanyat pels regidors de Seguretat, Albert Batlle, i el d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. Aquest últim ha anunciat també que el consistori augmentarà en 1,8 milions el pressupost per a "fer front a les pintades" i els comerços i negocis podran demanar a través del telèfon 010 que l'ajuntament netegi els grafitis de les seves façanes en un termini de 48 hores de manera gratuita. Les mesures s'emmarquen en l'anomenat pla 'Cuidem Barcelona' que ha de servir per reduir els "comportaments incívics de la ciutadania".
Espais habilitats
Davant un augment de les pintades, tot i que s'espera que la mitjana se situa en línia d'anys anteriors, el consistori ha augmentat de 30 a 50 espais de la ciutat habilitats per donar resposta al que es consideren "propostes artístiques" i també es reforçarà els equips de neteja específics per les pintades. Ara mateix aquests compten amb 26 unitats de dilluns a dissabte. D'aquests, 6 treballaran només al districte de Ciutat Vella, on han proliferat aquesta mena de pintades. Oliveras ha definit aquests espais com a "llocs on és més probable que s'hi puguin fer grafitis o s'hi pugui pintar".
El regidor Batlle, ha destacat que aquestes noves mesures són necessàries per "abordar la situació de degradació del espai públic amb esforç i recursos, i directrius polítiques clares i inequívoques", amb unes normes que s'han de "respectar i fer que es respectin".
44 informadores
En la mateixa roda de premsa, els representants de l'Ajuntament han informat que es reforçarà la recollida de residus comercials, que ha passat de tres dies setmanals a la recollida diària, i han alertat de comportaments de comerços que "col·lapsen el contenidor" per no doblar els cartrons o deixar-los fora. Davant d'aquesta situació, el consistori desplegarà 44 informadores que faran tasques pedagògiques d'interlocució amb els negocis i també preveu sancions de 300 euros que es poden elevar fins als 3.000 per comerç en cas de reincidència.