A l’espera que aquest dijous a la tarda es reuneixi en segona sessió la Taula Ciutadana per una Barcelona Cívica i Segura, que té com a objectiu bàsic lluitar contra els ‘botellons’, dimecres el Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, va fer una proposta, potser benintencionada, però que no ha convençut ningú, ni el govern municipal, ni l'oposició ni el sector de l'oci nocturn. El Síndic ha proposat habilitar espais per fer-hi ‘botellons’ però evitant que es converteixin en ‘botellòdroms’, un malabarisme de difícil comprensió que ha provocat tot de reaccions contràries a una iniciativa de la Sindicatura de Greuges de Barcelona que buscava habilitar llocs amb “seguretat, informació i confiança” on poder beure alcohol, una activitat que està prohibida a les ordenances municipals.

Bondia va fer aquesta proposta després d'haver analitzat el fenomen del ‘botellón’. Segons la sindicatura, caldria habilitar espais que haurien de comptar amb tots els serveis necessaris per a un oci nocturn amb estàndards de "seguretat, informació i confiança". Això es tradueix, com recull l'estudi presentat per la mateixa Sindicatura, en l'accés ràpid a serveis sanitaris; punts lila, espais antiracistes i serveis d'informació en drogues; lavabos públics; sistemes de recollida de brossa; abonaments o descomptes per l'ús del taxi compartit i un accés fàcil al transport públic, però tot plegat evitant la qualificació de ‘botellòdrom’, un extrem de difícil comprensió.

Bondia va explicar que el que proposen són ocis "alternatius" partint de la premissa que el ‘botellón’ no desapareixerà i que, per tant, s'ha de poder exercir "en condicions". Per això, s'han fet arribar al consistori propostes de bones pràctiques implementades en altres municipis perquè l'Ajuntament miri de gestionar quina és la que podria implementar-se a Barcelona, com ara habilitar equipaments esportius o culturals per fer el ‘botellón’. Amb tot, Bondia va insistir que les propostes de quins han de ser aquests espais han de sortir dels joves i que qui ha de liderar-ne la gestió ha de ser l'Ajuntament de Barcelona. 

 

“Ocurrència” per a Collboni, “incredulitat” per a Artadi

Tot i la bona intenció, la proposta no ha acabat de ser compresa. Segons el primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Jaume Collboni, es tracta d’una "ocurrència" i ha afegit que per ell no se sustenta per cap experiència que hagi funcionat a la resta del país. "Crec que aquesta proposta és més aviat una ocurrència que a més ja ha tingut lloc a altres ciutats de l'Estat i no ha funcionat perquè ha acabat causant molèsties al veïnat, a més de costos per a l'Ajuntament des del punt de vista de la neteja i de la seguretat", ha dit en declaracions aquest dijous.

Per la seva banda, la líder de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha expressat la seva “incredulitat” davant la proposta, i més quan arriba poques hores abans d'una nova reunió de la Taula que ha de tractar aquests temes. A més, ha recordat que “tenim una ordenança de civisme que diu que està prohibit el consum d’alcohol a la via pública”.

Finalment, la patronal de l'oci nocturn Fecalon ha qualificat "d'oci 'low cost' de mala qualitat" la proposta del Síndic de Barcelona d'habilitar espais per al ‘botellón’ per fer-lo en condicions. En un comunicat, la patronal ha assenyalat que no estan en contra d'un oci "alternatiu" si bé remarca que el ‘botellón’ és una de les principals amenaces que afronta el sector i la convivència veïnal i defensa que cal combatre'l. "El ‘botellón’ es practica perquè es permet", ha afirmat Fernando Martínez, secretari general de Fecalon. En aquest sentit, Martínez ha assenyalat que el primer que s'ha de fer és "acabar amb la sensació d'impunitat" dels que hi participen i ho ha comparat amb altres situacions com la venda ambulant.

Imatge principal: L'avinguda Maria Cristina, convertida en botellòdrom durant les festes de la Mercè / Pau de la Calle