La Biblioteca Clarà és un petit oasi de cultura enmig del barri de les Tres torres, al districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi. De fet, és un doble oasi, perquè a més de la seva funció com a biblioteca -que ha estat l’últim episodi d’una història no especialment afortunada- els seus jardins són una mostra permanent de les escultures de qui dona nom a l’espai, l’artista Josep Clarà. Tot aquest àmbit però, ha quedat embrutat per una realitat quotidiana que es repeteix cada dia, amb especial incidència els caps de setmana: els seus jardins, d’accés públic, es converteixen en un pipicà no regularitzat, on les femtes dels gossos rivalitzen en presència amb les reproduccions de les escultures de Clarà.

L'escultura 'Dona ajeguda' de Clarà, amb femtes de gos ben properes / G.P.

Aquesta degradació de l’espai ha estat motiu de queixes seguides per part dels veïns de la zona i fins i tot alguns episodis d’enfrontament amb amos de gossos, que els deixen fer les seves necessitats en aquest espai sense recollir-lo després. De fet, segons l’Associació de Veïns de les Tres torres, la problemàtica fa dos anys que s’allarga, ja que quan es va aconseguir que el jardí obrís de manera permanent independentment de l’horari de la biblioteca, va sorgir el problema de la presència de gossos, pel fet que molts amos els porten sense corretja “no respectant la senyalització que prohibeix portar-los deslligats”.

Segons afirma a elNacional.cat Lluís Tusell, president de l’entitat veïnal, aconseguir l’accés públic dels jardins, just allò que van lluitar els veïns, va tenir l’efecte contrari al desitjat: “El resultat va ser soroll pels veïns i usuaris de la biblioteca, i brutícia, amb excrements sense recollir i les bases de les escultures de Clarà plenes de marques d’orina”. “A més, amb gossos corrent lliures, el pati va deixar de ser un lloc adequat per a la gent gran o els nens”, afegeix, per apuntar que fa un any es va aconseguir que Parcs i Jardins instal·lés “un segon cartell més gran de la prohibició de portar gossos sense lligar, indicant que a 300 metres hi ha dos parcs amb espai exclusiu de lleure pels gossos”. 

Prohibit l’accés a partir de l’1 de maig

Tot i la senyalització de la zona, el fet és que “els propietaris dels animals han continuat fent cas omís”, i n’hi ha prou amb passejar per l’espai en diumenge, quan la biblioteca està tancada, per constatar-ho. Amb tot, Tusell avança que davant aquesta situació, “vam reclamar que es prohibís l’accés de gossos al pati, mesura que entrarà en vigor el proper 1 de maig”. “D’aquesta forma creiem que el pati de la Biblioteca Clarà podrà ser un espai de tranquil·litat i lectura, adequat per a tots els públics”, assenyala el líder veïnal, convençut que la mesura acabarà amb els problemes i derivarà els gossos als espais habilitats per a ells.

La presència de gossos és força notable els caps de setmana / G.P.

Femtes de gos als jardins, un espai no gaire agradable per a nens i gent gran / G.P.

Per la seva banda, la directora de la Biblioteca Clarà, Joana Torres, constata a elNacional.cat que la situació genera “moltes queixes” dels usuaris de la biblioteca. De fet, els usuaris així com el personal són els primers afectats per una situació de la que, a més, no en són responsables, ja que els usos dels jardins depenen del districte de Sarrià-Sant Gervasi i la neteja, de Parcs i Jardins. En tot cas, Torres apunta que la situació “s’ha anat deteriorant amb el temps”, perquè quan es van obrir els jardins “no hi havia problemes de brutícia”, de manera que actualment ha augmentat el malestar. En tot cas, es mostra confiada que al proper consell de barri, previst pel 28 d'abril, es pugui tractar la qüestió i arribar a una solució definitiva.

Mala fortuna històrica

De fet, l’ús del jardí com a pipicà és un episodi més de la mala fortuna que ha tingut aquest espai al llarg dels anys. Cal recordar que l’espai que ocupa avui en dia la biblioteca, al carrer del doctor Carulla cantonada amb el carrer de Calatrava, al barri de les Tres Torres, havia estat ocupat anteriorment pel Museu Clarà, dedicat a l’exposició d’obres de l’escultor Josep Clarà. En una polèmica decisió, l’any 1995, sota el mandat de l’alcalde Maragall i amb Oriol Bohigas com a regidor de Cultura, l’Ajuntament de Barcelona va decidir clausurar la instal·lació, fet que va provocar importants protestes veïnals que, malgrat tot, no van evitar el desmantellament del museu.

Els jardins de la Biblioteca Clarà són d'accés públic / Google Street View

Aleshores, bona part de la col·lecció va ser traslladada al Museu de la Garrotxa, a  Olot, vila natal de Clarà, i la resta al fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), malgrat l’oposició activa de l'Associació d'Amics del Museu Clarà. La situació encara no havia tocat fons aleshores, ja que el 1999, ja sota el mandat de l’alcalde Clos i amb Ferran Mascarell -aleshores al PSC- com a regidor de Cultura, es va decidir enderrocar la casa i desmantellar el jardí. Amb tot, es va salvar el taller, que des del febrer del 2000 acull l’actual Biblioteca Clarà, amb un fons important dedicat a l’escultor i dues obres originals. Pel que fa al jardí, va ser complementat amb diverses reproduccions d’escultures de Clarà, als pedestals de les quals els gossos sense control fan les seves necessitats.