Des de la mitjanit del 27 de maig que els mandats dels plens municipals de tots els ajuntaments es considera finalitzat, de tal manera que des de les 00:01 del 28 de maig, dia de les eleccions, tots els regidors passen a ser regidors en funcions fins a la celebració del ple de constitució de la nova corporació municipal i investidura del nou alcalde, previst per al dissabte 17 de juny excepte en aquells casos que s’hagi interposat un recurs contenciós-administratiu, que aleshores queda ajornat al 7 de juliol. Abans però, hi ha temps per un últim ple municipal que, en el cas de Barcelona, tindrà lloc el 14 de juny.

Aquest ple serveix formalment per aprovar les actes dels últims plens i comissions, però també per acomiadar tots els regidors que no repetiran en el càrrec, i per tant és un ple emotiu on part d’aquests regidors sortints prenen la paraula per últim cop, i per això és conegut informalment com el ple de la llàgrima. En aquesta ocasió, seran vint-i-tres regidors els que marxaran del saló Carles Pi i Sunyer, més de la meitat del ple, però una mica menys que fa quatre anys, quan van ser 29 els regidors que es van acomiadar en el ple de la llàgrima del 12 de juny del 2019. 

Abans de les eleccions ja quedava clar que onze dels quaranta-un regidors dels que es compon el ple municipal de l’Ajuntament de Barcelona no repetirien, ja que per decisió personal o del partit que representaven, no anaven a les llistes electorals, mentre que els altres trenta sí que concorrien a les eleccions, dels quals divuit han revalidat el càrrec i dotze l’han perdut perquè els respectius partits no han aconseguit prou nombre de regidors. El nombre de regidors que pleguen és especialment significatiu en partits com ERC, que ha perdut la meitat de la representació, Valents, que ha quedat fora del consistori, i el PP, que havia renovat completament la llista electoral. Per part de Ciutadans concorren dos d’aquests supòsits, renovació de la llista electoral i no aconseguir cap representant.

Aquests són els regidors que s’acomiaden

El grup més nombrós de regidors que no repetiran correspon al d’Esquerra Republicana, ja que ha passat de 10 representants a 5. En total són 6 els regidors que pleguen: Gemma Sendra i Jordi Fexas, que no anaven a les llistes i Montserrat Benedí, Jordi Coronas, Max Zañartu i Rosa Suriñach que sí que hi anaven però no han revalidat el càrrec. Del PSC marxen quatre regidors: Montserrat Ballarín i Núria Carmona, per no presentar-se a les llistes i Xavier Marcé i Joan Ramon Riera per no haver estat escollits.

A continuació es troba Barcelona en Comú, que perd quatre regidors, Laura Pérez i Eloi Badia, que en el seu moment van renunciar a tornar-se a presentar, i Jordi Rabassa i Pau González, que han quedat fora dels 9 regidors aconseguits per aquest partit. Com ja estava previst, marxen els tres regidors de Ciutadans, tots tres expedientats i expulsats i, per tant, fora d’una llista electoral que, en tot cas, tampoc va obtenir cap representació. És a dir, marxen Paco Sierra, Noemí Martín i Julia Barea i ningú entra en el seu lloc. El mateix passa amb Valents i la regidora no adscrita, ja que pleguen Eva Parera, Óscar Benítez i Marilen Barceló, ja que aquest partit també ha quedat fora del ple municipal.

Finalment, també pleguen els dos regidors actuals del PP, Óscar Ramírez i Maria Inmaculada Delgado, el primer perquè no formava part de la candidatura, i la segona perquè no ha aconseguit entrar-hi malgrat que aquest partit ha aconseguit quatre regidors. Finalment, només es produeix una baixa a Junts per Catalunya, la ja anunciada prèviament de Ferran Mascarell, ja que la resta de membres de l’actual grup municipal han tornat a ser escollits dins la candidatura Trias per Barcelona.

 

Fotografia principal: Ferran Mascarell serà l'únic regidor de Junts per Catalunya que no continuarà al ple municipal / Foto: Carlos Baglietto