Després de setmanes en què les protestes contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han anat creixent en intensitat, primer als districtes i finalment a l'entorn de la plaça de Sant Jaume en la sonora escridassada que va tenir lloc durant la lectura del pregó de les festes de la Mercè, finalment la ciutadania ha tingut l’ocasió de fer ben visible l'oposició al rumb que està prenent la ciutat, on els problemes d’incivisme, brutícia i inseguretat són a l’ordre del dia. A l’epicentre polític de la ciutat, la plaça de Sant Jaume i de cara a la Casa Gran, un miler llarg de persones han acudit a la convocatòria del moviment Barcelona és Imparable, que s’ha presentat així en societat en una concentració on els crits més repetits han estat els de "Fora Colau" i "Colau dimissió".

 

De fet, tot i que els organitzadors havien insistit que la manifestació no era “per demanar la dimissió de ningú”, el fet és que el missatge no ha convençut del tot a bona part dels assistents, un mosaic variat on no han faltat col·lectius com els que demanen la democratització a Cuba o membres del sindicat CSIF, que també volien fer-se presents. Centenars de pancartes distribuïdes per l’organització amb missatges com "Prou inseguretat", "Prou brutícia" o "Prou dir no" s’han combinat amb d’altres de factura casolana i força més explícites: “Fora Colau”.

Els rètols oficials han compartit espais amb pancartes casolanes força més explícites / Montse Giralt

Amb tot, el moviment Barcelona és Imparable s’ha estalviat fer cap al·lusió al futur laboral de l’alcaldessa, tot i que a l’hora dels parlaments ha intentat desplegar tot el seu ideari, que, de moment, no té cap vinculació política explícita. De fet, cap partit polític havia donat suport a la convocatòria ni s’ha vist cap polític de primera fila, almenys en el nucli central de la convocatòria.

Moviment social

Barcelona és Imparable es vol donar a conèixer com un moviment que neix del teixit social i per això l’acte ha començat amb la lectura de les més de cent entitats adherides i la lectura del seu manifest fundacional. Tot seguit, han pres la paraula els principals portaveus del moviment, que representen el sector del comerç ―Gabriel Jené de Barcelona Oberta―, l’estudiantil ―Ferran Piqué de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya―, el veïnal ―Manel Martínez de Tsunami Veïnal― i finalment l’esportiu ―Gerard Esteva de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya―. Aquest últim, erigit en la cara més visible del moviment, ha assenyalat l’èxit de la convocatòria malgrat “les pressions que hem rebut”.

Gerard Esteva mostra targeta groga a l'actual govern municipal / Montse Giralt

“Som aquí davant una situació que no ens agrada i que hem de canviar”, ha assegurat Esteva, que s’ha referit a problemes de la ciutat com la insatisfacció veïnal i la inseguretat, amb dades alarmants com que “un de cada tres barcelonins serà víctima d’un delicte abans que acabi l’any” o el fet que hi ha “més de 5.000 locals buits” i un “35 per cent d’atur juvenil”. La concentració ha acabat amb els assistents mostrant rètols de color groc a manera de "targeta groga" a l'actual govern municipal. Esteva ha advertit: "Si no ens fan cas, aixecarem la targeta vermella".

Amb la plaça plena, però sense atapeïment, amb 1.100 assistents segons l'organització, els assistents han acompanyat els parlaments amb continuats crits a favor de la dimissió de Colau, una mostra que si bé la primera convocatòria de Barcelona és Imparable ha estat ben rebuda per la ciutadania, no queda tan clar que el seu missatge, que no vol personalitzar els problemes explícitament en Colau, hagi estat compartit per bona part dels participants.

 

Imatge principal: Un miler llarg de manifestants han respost a la crida de Barcelona és Imparable / Montse Giralt