El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona no només tenia clar que rebutjaria els pressupostos d’Ada Colau, sinó que fins i tot havia descartat que els comptes barcelonins poguessin convertir-se en moneda de canvi en una eventual negociació amb els comuns respecte als pressupostos de la Generalitat. Així ho va dir el president del grup municipal d’ERC al consistori barceloní, Ernest Maragall, de forma força explícita dimarts passat, quan va afirmar en una tertúlia radiofònica que un intercanvi d’aquest tipus seria “menystenir absolutament Barcelona com a ciutat i com a subjecte polític, com a societat i com a institució”.

Tan poca cosa valem que només podem prendre decisions si al Parlament de Catalunya o al parlament espanyol passa segons que o segons amb qui?”, va afirmar Maragall el passat 16 de novembre davant els micròfons de Ser Barcelona, tot afegint a continuació que considerava com a “obligació i responsabilitat prendre decisions en funció del que considerem que és l’interès general d’aquesta ciutat”.

 

De fet, aquelles declaracions van arribar l’endemà que Maragall oficialitzés el no d’ERC als comptes de Colau i el dia abans que se sotmetessin a votació en la Comissió d’Economia i Hisenda, que finalment van ser salvats in extremis gràcies al vot favorable de BCN pel Canvi -els hereus de Manuel Valls- i la regidora no adscrita.

Canvi total aquest dilluns

Però si a principis de la setmana passada tot semblava absolutament clar i diàfan, aquest dilluns s’ha girat la truita i després que Aragonès ha comunicat l’acord pressupostari amb els comuns, ERC de Barcelona s’ha hagut d’afanyar a donar a conèixer el canvi del seu sentit del vot amb l’objectiu “d’afavorir” l’aprovació dels comptes barcelonins.

I doncs, què ha passat perquè ERC hagi canviat radicalment i s’hagi passat de negar cap bescanvi a carregar-se el mort de l’acord? “Hi ha una situació que no hauria de tenir res a veure amb l’ajuntament, però que s’ha desenvolupat en les últimes hores”, ha afirmat Maragall en declaracions a elNacional.cat, per afegir que ho considera “criticable des de tots els punts de vista i no sembla la millor definició de pràctica política”.

Respecte a les seves declaracions a Ser Barcelona, Maragall ha afirmat que “és evident que hi estava en contra i que no ens agrada aquest plantejament de mercadeig i d’exigència amb els pressupostos de Barcelona, però no som indiferents a la resta del país i de la ciutadania”, a més d’apuntar que “els comuns han sucursalitzat Barcelona i l’han posat al taulell de contraprestacions parlamentàries”.

En aquest sentit, el líder d’ERC a la ciutat de Barcelona ha afirmat que “als barcelonins ens interessa que s’aprovin els pressupostos de la Generalitat” i per això ha considerat que “la qüestió pràctica de tenir o no tenir pressupostos de Catalunya és una opció de prou abast per no quedar-nos indiferents”, i justifica així com a qüestió de “sentit comú i de reacció responsable” que ara es facilitin els comptes de Colau, però alhora defensa que això no implica “un canvi de posició", sinó que més aviat es tracta “d'una derivada d’una exigència parlamentària que demostra la responsabilitat d’ERC a Barcelona en una contribució activa per tenir pressupost al país”.

Agraïment d'Aragonès

Per la seva banda, el president Aragonès ha agraït la "responsabilitat" de Maragall, que ha accedit a permetre la tramitació dels pressupostos de la ciutat perquè els de la Generalitat tirin endavant. "Només puc tenir paraules d'agraïment. En aquests moments difícils sempre ha fet un pas endavant i avui també ho ha fet", ha defensat el president després que el líder dels republicans a l'Ajuntament de Barcelona hagi anunciat que canviarà el sentit del seu vot i permetrà que els comptes del consistori tirin endavant per facilitar els de la Generalitat.

 

Imatge principal: Ernest Maragall, president del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona / ACN