L'Ajuntament de Barcelona ha inaugurat avui el memorial permanent que recordarà les víctimes de l'atemptat del 17 d'agost a Cambrils i Barcelona, en què van morir 16 persones i 100 van resultar ferides. El memorial és una placa de bronze de 12 metres de llarg i 20 centímetres d'amplada que està situada al costat del mosaic de Miró a la Rambla, protagonista involuntari de la tragèdia i al mateix temps, símbol de pau després dels atemptats.
El memorial mostrarà un dibuix policromat de l'artista Frederic Amat juntament amb la data i l'hora de l'atac (17 d'agost a les 16:50 hores) i una frase en quatre llengües: àrab, català, castellà i anglès. La frase diu: "Que la pau et cobreixi, oh ciutat de pau". Va ser escrita originalment en àrab i forma part dels més de 5.000 documents escrits de condol que es van deixar al llarg de tot el passeig com a mostra de suport i condol a les víctimes i als seus familiars. El dibuix va ser fet per l'artista el mateix dia dels atemptats i a les poques hores es va fer viral, i mostra la paraula Barcelona i la ela és un llaç de color negre.
Inaugurem el #MemorialRambla17A, un homenatge a totes les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, les més properes i les més llunyanes, i a la ciutat que va vèncer l'odi i la por. pic.twitter.com/qgBuovXzyE
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) 4 de març de 2019
El missatge va estar triat d'entre tots els altres missatges de solidaritat de la ciutadania durant els dies posteriors a la tragèdia. La frase va ser una de les deu que va resultar finalista i que van ser escollides per les víctimes de l'atemptat i els seus familiars. El material dipositat a la Rambla durant els dies posteriors a l'atemptat de Barcelona va ser recollit cuidadosament per un grup d'experts del Museu d'Història de Barcelona i per l'Arxiu Municipal per identificar-los i preservar-los per sempre de manera digital.
— FREDERIC AMAT (@frederic_amat) 17 d’agost de 2017
Durant l'acte de presentació del memorial, s'ha escoltat el testimoni de Mireia Martínez, germana del nen de Rubí que va perdre la vida en els atemptats del 17 d'agost. També hi han participat regidors dels grups de l'oposició a l'Ajuntament; la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; el conseller d'Interior, Miquel Buch; la delegada del govern espanyol a Catalunya; Teresa Cunillera; cònsols de diversos països afectats pels atemptats; el director de la Fundació Joan Miró; i l'artista Frederic Amat. També s'hi han sumat representants dels cossos d'emergències que van intervenir les hores posteriors a l'atac.
A més, de cara al 2020, i dins d'un procés de reurbanització de la Rambla, es durà a terme la restauració i neteja del mosaic de Miró per part de ceramistes especialitzats d'origen europeu i africà. El mosaic va ser cedit l'any 1976 a la ciutat per l'artista.