Una Mercè que “arribarà a tota la ciutat, més extensa i intensiva”. Aquesta és la promesa que aquest dimarts ha fet el comissionat de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marsé de cara a la festa major, de la qual ha volgut destacar la importància de la ciutat convidada d’enguany, Kíiv, la capital d’Ucraïna. “És el primer cop que convidem una ciutat en estat de guerra, això té un interès humà i artístic especial”, ha assenyalat el comissionat Marsé —que en les setmanes vinents tornarà a exercir el càrrec de regidor a causa de la renúncia de Rosa Alarcón—. De fet, un dels moments més especials de les festes de la Mercè 2023 serà el regal de Kíiv a Barcelona, els gegants Olga i Volodymyr, construïts expressament i que representen els prínceps de Kíiv i que seran lliurats a la ciutat catalana el 22 de setembre, just a l’inici de la Mercè per part de l’alcalde de Kíiv, Vitali Klichkó, que els donarà oficialment al seu homòleg barceloní, Jaume Collboni. Entre les novetats d’enguany hi ha la inclusió de l’Eix Verd de Consell de Cent. El pressupost de la Mercè 2023 és de 3,1 milions d’euros.
La Mercè començarà el divendres 22 de setembre a les 17 h amb el repic de campanes de festa major, recuperat per l’Associació d’Amics i Amigues del Campanar del Pi i continuarà amb el Seguici Inaugural, el pregó, a càrrec de l’escriptora Najat el Hachmi i el Toc d’Inici. Serà el tret de sortida d’una Mercè que inclou, a partir d’una programació centrada en els eixos de la cultura popular, la música i les arts de carrer, centenars d’actes per tots els racons de la ciutat. Això sí, enguany no hi haurà concerts multitudinaris a l’avinguda Maria Cristina, que, amb la justificació oficial d’evitar la coincidència amb un partit del FC Barcelona a l’estadi Lluís Companys, es traslladen al carrer Menéndez y Pelayo, a la Zona Universitària.
La cultura popular, l’essència de la festa
La cultura popular serà, un cop més, l’essència de la Mercè, amb desfilades de gegants, cercaviles tradicionals, matinades de grallers i de bastoners, ballades de sardanes, tabalades i cantades d’havaneres. Les exhibicions castelleres tindran lloc dissabte 23 i diumenge 24 al matí, amb la participació, entre d’altres, dels Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls. Dissabte a la tarda serà el gran moment de la festa del foc, que com l’any passat torna al passeig de Gràcia, escenari primer del Correfoc infantil i l’obertura de la Porta de l’infern per als més grans quan es faci fosc. El tercer punt àlgid de la cultura popular a la Mercè és el Piromusical, la nit del dilluns 25, que aquest any commemorarà el 30è aniversari del Festival Sònar.
Juntament amb la plaça de Sant Jaume i el passeig de Gràcia, altres grans escenaris de la cultura popular de la Mercè 2023 seran l’avinguda de la Catedral, on entre altres cites hi haurà el tradicional concert dels cors de Clavé (dilluns 25), el Born CCM, amb l’exposició de dracs i bèsties de foc, la plaça i basílica de la Mercè, on destaca el concert de la Cobla Sant Jordi i Ciutat de Barcelona, la Rambla i els carrers de Ciutat Vella pels quals desfilarà la Xambanga, i el Palau de la Virreina, amb l’exposició de Gegants.
Oasi MAC, la Mercè a l’Eix Verd de Consell de Cent
El Mercè Arts de Carrer (MAC) és un esdeveniment amb entitat pròpia dins del programa de la Mercè, i un espai de referència en l’àmbit de les arts de carrer. La programació d’enguany inclou 61 espectacles, dels quals s’oferiran més de 300 funcions, amb una mostra representativa del millor del gènere a càrrec d’artistes nacionals i internacionals amb propostes de circ, danses urbanes, teatre i humor per a tota mena de públics. L’epicentre del MAC es desplaça del parc de la Ciutadella al parc de l’Estació del Nord, amb diferents escenaris i programació continuada al llarg de tot el dia. Un altre espai nou és l’Oasi MAC, una zona acotada del controvertit Eix Verd de Consell de Cent on els artistes sortiran a l’encontre dels vianants per oferir-los les seves creacions a peu de carrer.
El Palauet Albéniz, el Castell de Montjuïc amb la seva tradicional proposta d’espectacles de circ, el Parc de l’Aqüeducte, programat per Pallassos Sense Fronteres, i el Parc de Joan Miró, per als públics més menuts i amb zones i activitats especialment pensades per a persones amb trastorn de l’espectre autista, són altres espais habituals que repeteixen en aquesta edició del MAC. La direcció artística del festival és coral, distribuïda entre diferents professionals (Marta Almirall, Sergi Ots, Tortell Poltrona i Jordi Kerol) que es reparteixen la programació dels diferents espais. A més, les festes de la Mercè se sumen a la commemoració de l’Any Picasso, en record del 50è aniversari de la mort de l’artista, amb una doble intervenció. Per un costat, es recupera la desfilada de la Comparsa Visca Picasso, un conjunt de vuit figures que representen elements coneguts de la carrera artística del pintor. I, en segon lloc, amb la recreació de la casa de la plaça de la Mercè on l’artista va viure durant nou anys, des de poc abans de fer-ne 14 fins a la seva marxa a París.
Pel que fa a la música, el BAM, el festival Acció Cultura Viva i Música Mercè han programat més d’un centenar d’artistes i grups, principalment catalans, però també procedents d’altres latituds, amb concerts a l’espai públic i de lliure accés. Enguany es programen concerts a setze espais entre els quals en destaquen alguns d’emblemàtics que repeteixen com a escenaris de la Mercè, com el Teatre Grec, la Rambla del Raval, els Jardins del Doctor Pla i Armengol o l’avinguda de la Catedral, es mantenen espais com l’escenari a la platja de Bogatell, el Moll de la Fusta i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, la Plaça Major de Nou Barris o la Nau Bostik, s’estrenen espais com la plaça de Can Fabra, el Passeig dels Til·lers i l’escenari del carrer Menéndez y Pelayo i es recupera un escenari clàssic com és la Plaça Reial, en motiu del 30è aniversari del BAM.