Barcelona es prepara per viure un Nadal més lluminós que els anteriors amb un seguit de novetats que es defineixen, bàsicament, pel fet de ser quantitativament superior: hi haurà més llums, s’arribarà a més carrers, amb més hores d’il·luminació i amb tres novetats molt específiques: la col·locació de vint-i-dos nous tòtems o estructures de llums amb motius nadalencs diferents per cada districte, dels quals ja ha transcendit que els corresponents a Sant Martí seran rens; la il·luminació de catorze construccions singulars, i la creació d’una ruta d’establiments emblemàtics il·luminats per, segons ha apuntat la regidora de Comerç, Raquel Gil, que els ciutadans “coneguin, visitin i incorporin als seus hàbits de compra” aquests establiments.

L’encesa de llums tindrà lloc el dijous 28 de novembre, en un espai que l’Ajuntament de Barcelona encara no ha volgut revelar per reservar “sorpreses” per a més endavant. El que no serà una sorpresa serà el disseny dels llums, ja que es mantindran en els espais més cèntrics -plaça Catalunya, carrer Aragó i Gran Via- els mateixos que s’utilitzen des del 2021 i obra de l’Estudi Antoni Arola. Ara bé, el consistori ja ha informat que de cara al 2025 se n’estrenaran de nous, amb el propòsit d’anar-los renovant. Alhora s’estudia com “preservar com a patrimoni” els llums actuals. 

Més hores d’il·luminació

En tot cas, la principal novetat serà l’allargament de l’horari d’il·luminació, que serà de dues hores més. En concret, es preveu que de diumenge a dijous s’encenguin els llums de 17:30 a 01:00 hores quan el 2023 s’apagaven a les 23:00. Els divendres i dissabtes la il·luminació es mantindrà encesa fins a les 02:00 hores, també dues hores més. Finalment, els dies 25, 31 de desembre i 5 de gener els llums estaran encesos també fins a les dues de la matinada, una hora més que en la campanya passada. Això voldrà dir 78 hores més d’il·luminació durant aquest cicle nadalenc.

La situació dels tòtems així com la il·luminació de construccions singulars faran que els llums arribin a més carrers de la ciutat. Pel que fa a les construccions il·luminades, s’inclouen, entre d’altres, el Viaducte de Vallcarca, la Torre de les Aigües del Besòs, la Masia de Torre Llobeta i la Casa Golferichs, espai triat precisament per la regidora per presentar aquesta campanya d’il·luminació. Pel que fa a les xifres, hi haurà 110 quilòmetres d’espais amb llums, sis més que l’any passat, entre els quals s’inclouen 48 carrers en el marc del Pla de Barris a més de les façanes dels 39 mercats municipals.

Una altra novetat serà la ruta de comerços emblemàtics il·luminats al Barri Gòtic i al Raval, que se suma a la política del govern municipal de promoure aquest tipus de comerços. Alguns dels que estaran especialment il·luminats seran el Cafè de l’Òpera, La Colmena, Brunells, Torrons La Campana, El Xampanyet, Casa Gispert, Casa Almirall, Granja Viader,  Resolís,  Marsella, London Bar i La Confiteria. En paral·lel hi haurà una ruta per façanes il·luminades de diferents hotels de la ciutat.

Tòtems als 10 districtes

Finalment, pel que fa als tòtems, la regidora Gil ha explicat que els corresponents a Sant Martí tindran la forma de rens, i que en total n'hi haurà vint-i-dos. Aquesta són els emplaçaments on hi haurà els nous tòtems nadalencs:

  • Ciutat Vella: Rambla del Raval (rotonda nord) / Rambla del Raval (rotonda sud) 
  • Eixample: Carrer de Mallorca amb carrer de Villarroel
  • Sants-Montjuïc: Plaça de l'Orgull / Rotonda del carrer de la Constitució amb la Rambla de Badal / Marina del Prat Vermell
  • Les Corts: Plaça de les Corts / Plaça de les Ceràmiques Vicens 
  • Sarrià-Sant Gervasi: Plaça de la Bonanova / Plaça de Sarrià 
  • Gràcia: Carrer de Pi i Margall costat Plaça Joanic / Carrer de Pi i Margall costat ronda del Guinardó 
  • Horta-Guinardó: Plaça del Meguidó (davant del Centre Cívic) / Plaça de Montbau 
  • Nou Barris: Placeta confluència de l’avinguda Vallbona a l’alçada del Carrer de Vallcivera (sortida tren Torre Baró) / Plaça de la Harry Walker / Plaça sortida metro Ciutat Meridiana (confluència entre el c/ Pedraforca i Av/ Rasos de Peguera)
  • Sant Andreu: Plaça de les Fonts a Baró de Viver / Plaça del Congrés Eucarístic al barri del Congrés i els Indians / Plaça Trinitat Vella
  • Sant Martí: Avinguda d’Icària (rambla central) cantonada amb el carrer de l’Arquitecte Sert / Plaça de la Pau
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!