El conjunt monumental de la plaça del Rei de Barcelona, al cor del Barri Gòtic, està format per diversos edificis que, a excepció d’un, formen part del patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona i conformen la seu principal del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Així, el Palau Reial Major -que inclou la Torre del Rei Martí, el Saló del Tinell i la Capella de Santa Àgata-, i la Casa Padellàs formen part del llegat monumental i històric de la ciutat que són gestionats pel consistori barceloní. En canvi, un altre dels edificis de la plaça, el Palau del Lloctinent, forma part del nombrós i no sempre ben conservat patrimoni de l’Estat a Barcelona.

El Palau del Lloctinent és des del 1853 seu de l’històric Arxiu Reial de Barcelona, denominat posteriorment i fins a l’actualitat Arxiu de la Corona d’Aragó (ACA), amb la missió de “custodiar, conservar, organitzar i difondre la documentació” generada per l’antiga Corona d’Aragó, segons indica la pàgina web del ministeri espanyol de Cultura, actualment titular de l’espai. Ara bé, des de l’any 1993, arran del trasllat dels fons documentals a una nova instal·lació al carrer Almogàvers de Barcelona, l’edifici té només funcions de seu institucional, una situació que per al grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, podria revertir en la seva cessió a la ciutat, per integrar-se en el complex del MUHBA. 

Entre el gòtic tardà i l’arquitectura renaixentista

Amb dues façanes principals, una a la plaça del Rei i l’altra al carrer dels Comtes, a més d’una façana lateral a la baixada de Santa Clara, el Palau del Lloctinent és un edifici protegit amb categoria de Bé cultural d'interès nacional (BCIN), construït entre 1549 i 1557 com a edifici annex al Palau Reial Major destinat a ser la residència del representant del rei a Catalunya, és a dir, el lloctinent d’on pren el nom, malgrat que mai va acomplir aquesta funció. Situat estilísticament a mig camí entre el gòtic tardà i el renaixement, compta amb un pati interior visitable a partir del qual s’articula tot l’edifici. 

PALAU DE LLOCTINENT / Foto: Montse Giralt
Pati interior del Palau del Lloctinent, obert al públic / Foto: Montse Giralt
PALAU DE LLOCTINENT desde Plaça del Rei / Foto: Montse Giralt
Façana del Palau del Lloctinent a la plaça del Rei / Foto: Montse Giralt

Actualment, el Palau del  Lloctinent forma part del patrimoni de l’Estat a Barcelona, amb moltes altres edificacions, com la Duana Vella, l’estació de França, la Capitania General de Catalunya, la caserna del Bruc o l’edifici dels antics Jutjats Socials, exemples de construccions que podrien passar a titularitat municipal. En aquest context, ERC reclamarà, en la pròxima comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior, prevista per aquest dimecres al matí, que el govern municipal negociï el traspàs de la titularitat d’aquest edifici, amb l’objectiu d’incorporar-lo al MUHBA i “completar l’espai patrimonial del museu que constitueix el conjunt monumental de la plaça del Rei”, segons consta en el prec registrat per ERC.

Considerem que és un espai infrautilitzat”, apunta la regidora d'ERC Rosa Suriñach

En declaracions a ElNacional.cat, la regidora d’ERC Rosa Suriñach, ha apuntat que la petició d’ERC es fonamenta en “dues mirades”, la primera de les quals és el fet que el Palau del Lloctinent “forma part del conjunt arquitectònic de la plaça del Rei”, on “tots els edificis estan integrats al MUHBA excepte aquest palau”, mentre que la segona raó és la “infrautilització” d’aquest palau d’ençà que l’arxiu documental va ser traslladat al carrer Almogàvers. “Considerem que és un espai infrautilitzat”, apunta la regidora, per afegir que amb una eventual integració al MUHBA “tindria un ús bastant més intensiu” que revertiria en la ciutat.

El prec es presentarà dimecres i des d’ERC confien a que tirarà endavant, malgrat que altres peticions de canvi de titularitat de patrimoni estatal en benefici de l’Ajuntament, to i ser acceptats pel govern municipal, no s’han acabat convertint en realitat. En tot cas, Suriñach defensa que la petició “és digna d’estudi i s’ha de valorar”, perquè considera que “hi ha o hauria d’haver-hi interès i ambició perquè el MUHBA el pogués gestionar”. La mateixa regidora apunta que des del Museu d’Història es veuria amb bons ulls l’operació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!