El Taller Masriera és l’edifici més misteriós de l’Eixample de Barcelona, amb la façana que simula un temple grecoromà i els secrets que amaga a l’interior, com un teatre de més de tres-centes localitats. Aquest immoble està situat al carrer Bailén 70-72 i des del 2020 que és propietat de l’Ajuntament de Barcelona, que el desembre del 2022 va culminar la compra de tota la finca al cent per cent. Tot i que habitualment s’hi fan visites, amb força èxit, la intenció del consistori ha estat sempre la de destinar l’edifici a equipaments veïnals, i amb aquest objectiu ha obert un espai de debat per a la ciutadania.
Així, segons va informar l’Ajuntament aquest diumenge, el dijous, 9 de març, se celebrarà la primera de les tres sessions de debat obertes al veïnat i a les entitats del barri, sota el títol Com preservem el Taller Masriera, per a determinar el tractament patrimonial i de memòria històrica que ha de tenir l’edifici, detectar les necessitats i prioritats d’equipaments del barri i, a partir d’això, definir els possibles usos de l’edifici. En aquest sentit, es fa una crida a la participació del veïnat, col·lectius, entitats, equipaments i serveis del barri de la Dreta de l’Eixample i voltants. Aquest procés participatiu té la voluntat de recollir els debats, les reflexions i les propostes fetes en els últims anys sobre aquest tema.
Per això es proposa debatre sobre el tractament patrimonial i la preservació de la memòria històrica d’aquest edifici, així com de l’estat, necessitats i prioritats d’equipaments públics al barri. Aquest procés participatiu es desenvoluparà fins a l’abril, i un cop ja s’ha dissenyat i constituït la Comissió de seguiment, comença una segona fase de difusió i deliberació sobre el que es vol que sigui el Taller Masriera. Finalment, es realitzarà la fase de retorn amb l’exposició dels resultats del procés participatiu. Està prevista la participació en diferents maneres: a través de tres debats presencials que s’han organitzat durant aquest mes de març; a través de la plataforma Decidim.Barcelona, responent a una enquesta oberta a la ciutadania i apropant-se als punts mòbils informatius que recorreran els pròxims dies diversos equipaments del barri.
Tres sessions presencials
Pel que fa a les sessions presencials, n'hi ha previstes tres d’obertes al veïnat que se celebraran a la sala de plens de la seu del Districte, de 18.30 a 20.30 hores:
- Dijous 9 de març. Debat 1. Com preservem el Taller Masriera? Sessió de debat per definir els criteris per preservar el patrimoni i la memòria del Taller Masriera.
- Dijous 16 de març. Debat 2. Quins equipaments necessita la Dreta de l’Eixample? Sessió de debat per analitzar els equipaments de la Dreta de l’Eixample i prioritzar les principals necessitats.
- Dimecres 22 de març. Debat 3. Quin equipament ha de ser el Taller Masriera? Sessió de debat per a la definició dels usos que es donen a l’edifici del Taller Masriera.