Ramona Coronado Garcia, alies Mónica del Raval, però que ostentava el títol honorífic de la Reina del Raval, ha mort aquest dimarts als 60 anys, una notícia que s’ha escampat ràpidament per les xarxes socials i que ha generat la reacció de moltes de les figures de l’ambient nocturn de Barcelona, com la drag queen Samantha Ballentines, o el grup de lleure nocturn Arena, entre d’altres. La Reina era la prostituta més famosa de Barcelona, una figura icònica que va esdevenir un símbol de la comunitat LGTBI i un nom destacat de l’escena independent de la ciutat després del seu salt a la fama el 2009, gràcies a un documental, Mónica del Raval, dirigit per Francesc Betriu, on relatava les seves tres dècades d'experiència en la prostitució i que va significar el reconeixement públic a aquesta figura, que ha format part del paisatge de la ciutat i de la seva cultura popular.
El documental de Francesc Betriu
El documental de Betriu, rodat en català i castellà, produït per Factotum i Televisió de Catalunya i actualment disponible a Filmin, presentava un autoretrat de Mónica, en realitat Ramona Coronado, que va néixer l'any 1964 a Villamanrique, un poble de Castella-la Manxa, i es va traslladar a Barcelona, on es va convertir en una de les prostitutes més famoses de la ciutat. També va participar en pel·lícules, com Puta y Amada, No parecía importante o La maldita primavera i també es va fer molt popular arran d’un programa de Callejeros de Cuatro, emès l’any 2012, amb la creació i venda fins i tot el seu propi merchandising. La Reina del Raval era inconfusible, amb els seus cabells rossos platí i un maquillatge molt cridaner, on predominaven les galtes roses, els ulls blaus amb una gran ratlla negra i els llavis vermells i perfilats, també de negre. Solia portar una corona de plàstic i era molt coneguda entre els veïns del barri, els visitants de la ciutat, la comunitat LGTBI i els moviments feministes.
Mónica del Raval es va retirar de la prostitució el 2015, després de 31 anys exercint l’ofici més antic del món, durant els quals va afirmar que havia tingut entre 50.000 i 60.000 clients. Durant la seva carrera, va utilitzar diferents noms artístics a les ciutats on va treballar; Marta a Eivissa, Heidi a València i Carolina a Alacant.
La mort falsa l'any 2018
Aquest cop la Reina del Raval si que s'ha mort, perquè no és la primera vegada que aquesta notícia ha aparegut als mitjans de comunicació i a les xarxes socials. El dia de Nadal de l'any 2018, es va difondre la notícia de la seva mort erròniament, arran d’un greu problema de salut que la va mantenir ingressada durant uns quants mesos, cosa que va generar rumors sobre la seva mort, que ella mateixa va haver de desmentir. En aquell moment, ja es va afirmar que la seva evolució seria molt lenta i complicada, i que tindria seqüeles irreversibles. Es creu que la seva mort, aquest 3 de setembre, ha estat conseqüència d’aquests problemes de salut preexistents, malgrat que no se n'han confirmat oficialment les causes.