Farts de la inseguretat a Barcelona, ciutadans corrents de diferents col·lectius, entre ells Tito Álvarez, el líder dels taxistes de la ciutat, han decidit impulsar Salvalona, un moviment de pressió per exhortar els polítics a adoptar mesures urgents contra aquesta problemàtica.

"Hi ha un problema molt gran a la ciutat i és la inseguretat. Estem cansats de tants robatoris, furts, agressions, violacions i morts, i volem lluitar per canviar les coses", explica a EFE Tito Álvarez, portaveu i cara visible d'Élite Taxi, un dels impulsors de la plataforma.


Tito Álvarez, portaveu d'Élite Taxi. Foto: EFE

Al costat de Tito estan implicats en aquest projecte els membres de Patrulla ciutadana, un grup veïnal que des de fa anys recorre el Metro de Barcelona alertant de la presència de carteristes, i treballadors d'empreses de vigilància, que denuncien la falta de seguretat que existeix especialment a la nit.

Salvalona

Salvalona neix com un moviment transversal i apolític del qual formen part persones de diferents professions, nacionalitats i ideologies, però que tenen un objectiu comú: "Aconseguir que els polítics se sentin, deixin a una banda les banderes i solucionin un tema que ens afecta a tots, com és la inseguretat".

En els últims dies, també els comerciants i hotelers de Barcelona han alçat la seva veu per reclamar a l'Ajuntament mesures "urgents i contundents" davant els "incidents de seguretat" ocorreguts recentment a la capital. Es refereixen a la mort d'una representant del govern de Corea del Sud després de patir un intent de robatori per part d'un lladre, però també, entre altres successos, al multimilionari robatori a la família reial de Qatar en un hotel de luxe del centre de la ciutat.

Per als impulsors de Salvalona, aquests fets no són més que la punta de l'iceberg d'un greu problema que té la ciutat i que ha anat a més els últims anys, sense que les administracions, sostenen, hagin pres mesures sobre això.

"Volem evitar que el nom de Barcelona es taqui i recordar als polítics que treballen per a la ciutadania", afirma Charlie, que des de fa dos mesos forma part del grup d'unes 40 persones que "patrulla" el suburbà de Barcelona espantant amb els seus xiulets als carteristes que actuen en el Metro, i que tenen en els turistes els seus principals víctimes.

Carteristes al metro

La promotora d'aquesta iniciativa és Eliana Guerrero, d'origen colombià, que fa dotze anys que recorre els passadissos, vagons i estacions del suburbà barceloní alertant de la presència de carteristes, molts d'ells amb un llarg historial delictiu. Assegura que actuen impunement, tot i saber que, en cas de ser detinguts per la policia, quedaran en llibertat immediatament, en tractar-se de furts.

"Els mateixos vigilants de seguretat del metro ens diuen que estan lligats de peus i mans, que depèn de què tipus de retenció facin els poden arribar a acusar de segrest", explica Eliana, que guarda en el seu mòbil desenes d'accions protagonitzades per ella o els seus companys contra els lladres, que sovint se'ls enfronten al veure's assenyalats.

Llauners i droga a les platges

La situació a Barcelona de nit és encara més complicada, afirma Marc Antón, gerent de l'empresa Premier Services i encarregat de la seguretat d'alguns dels xiringuitos de les platges de la ciutat.  Antón indica que llauners, manters i venedors de droga "campen a gust" per les zones turístiques, per la qual cosa exigeix la presència de més policia i un canvi a la llei de seguretat privada perquè els vigilants siguin reconeguts com agents de l'autoritat i estiguin dotats de més competències.

Els promotors de 'Salvalona' asseguren que aquesta iniciativa és només la "llavor" d'un moviment que aspira a mobilitzar a altres col·lectius de la ciutat, com associacions de veïns, comerciants o organitzadors de concerts, amb la finalitat de tenir el múscul suficient per obligar a les administracions a actuar davant el "brutal índex de criminalitat" que hi ha actualment.