L’Ajuntament de Barcelona prepara una sèrie de moviments de diverses dependències municipals que permetran alliberar espai per a dedicar-lo a habitatge públic i, de retruc, trobar una nova ubicació pel Centre d’Atenció Primària (CAP) del Barri Gòtic. Segons que ha anunciat el consistori, el projecte preveu que diversos serveis de les gerències de les àrees d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica i de Seguretat es traslladin a l’edifici de Via Laietana, 8-10, que havia estat seu dels antics Jutjats de Primera Instància de la ciutat de Barcelona i està buit des de fa molts anys, i que esdevindrà un pol d’oficines municipals amb uns 700 treballadors.
Aquest moviment permetrà disposar de cinc edificis al Barri Gòtic, on ara hi ha oficines municipals, per a fer-hi habitatge públic. En aquests moments s’està enllestint el plec de condicions per a la licitació dels treballs de redacció del projecte de les obres d’adequació d’aquest gran edifici de Via Laietana. Els treballs, a càrrec de la Gerència d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica, abastaran uns 9.000 metres quadrats, i es preveu que puguin iniciar les obres cap a l’any 2024. Quan s’hagi enllestit l’obra d’adequació, l’Ajuntament executarà el canvi d’ubicació dels serveis que ara es troben distribuïts concretament als números 7,15 i 32 del carrer Avinyó, al carrer Ciutat 3, i al carrer Paradís 14, a on en aquest moment es troben les dependències de l’Area d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica.
Nou CAP a Portal de l’Àngel
Els cinc edificis sumen, en total, una superfície de 5.600 metres quadrats per a fer habitatge i de 1.500 metres per a habilitar-hi locals comercials als baixos. Es calcula que entre els cinc edificis es podria habilitar uns setanta pisos públics. A l’edifici de la Via Laietana també s’hi traslladarà la Gerència de Prevenció i Seguretat, que ara s’ubica a l’edifici de la plaça Pi Sunyer, un eixamplament del Portal de l’Àngel. Part d’aquest espai serà cedida al CatSalut perquè hi habiliti el nou CAP Gòtic. Aquest equipament es troba ara al Passatge de la Pau i amb aquest trasllat es podrà ampliar les instal·lacions i guanyar espai per als usuaris. L’espai sobrant de l’edifici de Pi Sunyer continuarà a disposició de l’Ajuntament de Barcelona. Mentrestant, respecte al servei del CAP en l’actual ubicació, totes les administracions implicades s’estan coordinant per aconseguir millores en l’equipament. Així, l’any passat es van habilitar com espais annexes provisionals uns mòduls a la plaça Joaquim Xirau i un local en els baixos de l’APROP -edifici d'allotjaments de proximitat provisionals-, i es continuen estudiant altres accions de millora.
La instal·lació d’aquestes oficines municipals al bell mig de la Via Laietana és una peça més de l’actual procés de transformació i revitalització d’aquest espai urbà pel qual està apostant el Govern municipal. L’arribada d’unes 700 persones de la plantilla municipal a aquest immoble suposarà una gran injecció per al comerç i la restauració de l’entorn. Però, a més, aquestes oficines esdevindran unes oficines del segle XXI. L’Ajuntament de Barcelona les emprarà per repensar les dinàmiques del treball en un context de constant canvi i que ha fet un important gir cap a la digitalització en plena postpandèmia.
Aquest trasllat també dona resposta a l’estratègia de reeconomització del centre que s’està duent a terme actualment amb d’altres operacions, com pot ser la de l’edifici de Correus, que esdevindrà un centre d’innovació digital per a empreses tecnològiques, comptarà amb espai per a usos veïnals i mantindrà una oficina de Correus al seu interior. L’edifici de Via Laietana, 8-10, havia estat seu dels antics Jutjats de Primera Instància de la ciutat de Barcelona i està buit des de fa molts anys. L’Ajuntament de Barcelona va comprar gran part de l’espai a la Generalitat de Catalunya i el transformarà en un nou pol de serveis municipals.
Increment d’habitatge públic al districte de Ciutat Vella
Amb aquesta operació del barri Gòtic, el districte de Ciutat Vella incrementarà substancialment l’oferta d’habitatge públic. La voluntat del districte és assegurar el dret a l’habitatge d’un veïnat especialment afectat pels moviments especulatius. Aquesta iniciativa se suma, així, a d’altres que han anat encaminades en aquest sentit, com la compra de 158 habitatges al districte per part de l’Institut Municipal d’Habitatge de Barcelona (IMHAB), l’acord amb un privat per a la cessió d’un edifici d’11 pisos a Barceloneta per a transformar-lo en habitatges de protecció (Comte de Santa Clara, 80). A aquests se sumen també els 36 habitatges de l’edifici del Gimnàs Sant Pau, també gràcies a un acord amb un privat.