La tradició nadalenca a Barcelona té una derivada que ja conforma part del bagatge cultural de la ciutat, la polèmica sobre el pessebre que cada any s’instal·la a la plaça de Sant Jaume. Només cal retrocedir el 2021 per recordar el nyap que es va instal·lar en tot el recorregut entre la Via Laietana i la Rambla, que a més, va ser dels més cars dels darrers anys i que ni tan sols era un pessebre sinó més aviat una instal·lació artística. En aquest context, també és tradicional que el debat s’enceti a la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports del mes d’octubre, on s’ha debatut una proposta del Partit Popular perquè el pessebre d’enguany sigui “tradicional”. Sorprenentment, la proposta ha tirat endavant, tot i que no s’ha verbalitzat explícitament que el pessebre sigui, efectivament, 'tradicional'.

En un ambient distès on s’ha fet èmfasi en que en aquesta comissió d’octubre sempre es presenten proposicions d’aquest tipus, i que el que segur que ja s’ha convertit en tradicional és la polèmica que cada any envolta el pessebre, el regidor del PP Óscar Ramírez ha defensat la proposta en nom de la “preocupació per saber quin pessebre gaudirem els barcelonins”, i ha demanat un retorn a la tradició davant “el despropòsit de cada any”, tot recordant que en alguns casos “més que pessebres, s’han instal·lat antipessebres”. “Veurem si és un pessebre o és una altra performance de les que ens tenen acostumats”, ha prosseguit Ramírez, per demanar “recuperar el pessebre a la Plaça de Sant Jaume, un pessebre tradicional, un pessebre com Déu mana”.

Dret a “reinventar la tradició”

Davant aquesta petició, el regidor de Cultura, Jordi Martí, ha defensat del dret de “reinventar la tradició”, i fins i tot s’ha declarat favorable a que aquesta reinvenció doni pas “al debat i a la polèmica”. Amb tot, Martí que ha declarat que a casa seva fa pessebres “com els que li agradarien al senyor Ramírez” ha defensat que la instal·lació a la plaça de Sant Jaume ha de ser de tipus artístic, entenent que és l’artista qui reinterpreta la tradició. En tot cas, el regidor de Cultura ha volgut donar uns petits detalls del futur pessebre, sense revelar, això sí, si serà interpretat com a tradicional o no.

“El pessebre ja està encarregat”, ha revelat Martí, que ha afegit que es tracta d’un “un encàrrec artístic”. El pressupost està “al voltant dels 100.000 euros, més baix que altres anys”, ha assegurat Martí -el del 2021 va costar gairebé 200.000-. El responsable de Cultura ha assenyalat que tots els aspectes tècnics del pessebre s’obriran a concurs públic, però no ha volgut donar més detalls. Això sí, ha afirmat que “quan el presentem tindran tot el dret d’opinar sobre un pessebre que tornarà a sorprendre”.

Però serà un pessebre tradicional?

La proposta del PP s’ha aprovat amb els vots a favor de Junts per Catalunya, Ciutadans i Valents, el vot en contra d’ERC i l’abstenció de Barcelona en Comú i el PSC. Sorneguerament, Jordi Martí ha declarat que el resultat de la votació voldrà dir que “el pessebre de la plaça de Sant Jaume haurà d’agradar al Partit Popular”, però no ha quedat del tot clar si serà tradicional, o almenys si ho serà en el sentit que ha defensat el PP. La incògnita queda oberta, i la polèmica, també.

Imatge principal: La silueta del bou a la façana de l'Ajuntament, una part de la instal·lació del 2021 / Foto: Sergi Alcàzar