L’antic complex industrial de la Nau Bostik, situat en l’àmbit de la futura estació de tren de la Sagrera i que actualment funciona com a equipament de difusió i creació cultural i social de titularitat privada, s’hauria d’enderrocar segons el planejament urbanístic vigent. Amb tot l’Ajuntament de Barcelona no tanca la porta a una modificació de l'ordenament que permeti mantenir el complex i a tal fi i efecte ha engegat sessions participatives per tal de valorar-ho conjuntament amb el veïnat i les entitats del barri a partir d’una proposta municipal que buscarà preservar el màxim d’un complex que compta amb 5.100 m² de sòl, amb el doble objectiu de dotar el barri d’equipaments culturals i socials i mantenir el patrimoni industrial de la Sagrera.

Aquesta mateixa setmana s’han iniciat les sessions de debat ciutadà per definir quin ha de ser el futur de la Nau Bostik. Durant les sessions es debatran també les diferents alternatives possibles de redistribució de les zones verdes i la reubicació de l’edificabilitat dins l’àmbit urbanístic de referència. En aquest sentit, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, considera que amb aquest procés es fa “un pas endavant per preservar la Nau Bostik com a equipament cultural i comunitari” i ressalta que l’espai està vinculat amb els barris de l’entorn i amb la ciutat i alhora està situat en un àmbit que és patrimoni industrial de Barcelona i per aquest motiu es treballa per “garantir que el barri i la ciutat tinguin un equipament cultural i social de referència mantenint aquest patrimoni industrial”.
L’equipament forma part de dos àmbits de planejament urbanístic: la MPGM per l’ordenació de l’estació de la Sagrera i el seu entorn, aprovada definitivament el 2004; i el PMU Entorn Sagrera, aprovat definitivament el 2007. El planejament vigent preveu l’enderroc de la Nau Bostik per fer-hi, en la seva major part, una zona verda i en una petita franja habitatges i equipament. La proposta municipal buscarà preservar el màxim d’aquest complex industrial. D’aquesta manera es mantindrien totes les naus que tenen la coberta amb dent de serra, el dipòsit d’aigües i la nau més alta de formigó que suposen els elements més característics. Per fer-ho possible el govern municipal ha estudiat els diferents encaixos urbanístics per redistribuir i reubicar les zones verdes, l’equipament i l’edificabilitat dins del mateix l’àmbit urbanístic.
Història de la Nau Bostik
La Nau Bostik es va començar a construir l’any 1961 i la seva activitat industrial va engegar el 1966. En aquesta nau, que va sorgir com a satèl·lit de la Unión de Maquinaria para el Calzado S.A., s’hi fabricaven adhesius i productes químics. Durant els diferents anys en els quals va estar operativa els seus propietaris van ser Tintes Boston, SA; Bostik, SA; i Total (França). L’any 1986 la nau va cessar la seva activitat industrial i aquesta es va traslladar a Rubí.