El barri de Navas de Barcelona, al districte de Sant Andreu, té la peculiaritat que té un nom força recent i, al contrari del que passa en molts altres indrets de Barcelona, on els barris donen nom a les estacions de Metro -Baró de Viver, Sant Antoni, Canyelles, Barceloneta, Congrés…-, aquí és la parada de Metro la que va donar nom al barri, una circumstància que, afegida al fet que el nom de Navas fa referència a una batalla entre cristians i musulmans del segle XIII, ha comportat que un col·lectiu de veïns del barri s’hagi organitzat per canviar el nom.
Aquest col·lectiu veïnal proposa que el barri de Navas canviï el nom pel de Torrent de la Guineu, un nom que es manté al nomenclàtor de la zona i que recorda un curs fluvial que travessava antigament el barri. “El Torrent de la Guineu és un accident geogràfic que ens creua tot el barri, és un torrent que neix a la font del Cuento, al Guinardó, travessa tot el que és el barri, des de la plaça Maragall fins al carrer del Torrent de la Guineu, i continuava a Clot avall fins a arribar a la Llacuna”, apuntava fa uns mesos un dels integrants del col·lectiu, Alfred Puig, per defensar el canvi de nom.
Després d’un any d’activitat centrada a donar a conèixer el col·lectiu i la seva proposta de canvi de nom, aquest dilluns ha començat ja la primera campanya dirigida expressament a aconseguir que l’Ajuntament de Barcelona reculli la proposta de canviar el nom del barri. Cal tenir en compte que ja hi ha precedents, com el que va comportar el bateig del barri de Can Peguera, a Nou Barris, en record d’una antiga masia de la zona. En aquest sentit, en conversa amb ElNacional.cat, el veí del barri Toni Edo, indica que l’objectiu és recollir signatures per portar al Consell de Districte de Sant Andreu del mes de desembre la proposta.
“El nom de Navas no té cap lligam amb el barri, mentre que Torrent de la Guineu té uns orígens i és un espai físic que vertebra el barri”, apunta Edo, per afegir que el nom proposat és “més adequat en l'actualitat, perquè no respon a batalles religioses ni a fets bèl·lics”. A més, els veïns a favor del canvi de nom consideren que la via de portar la proposta al Consell de Districte per mitjà d’una recollida de signatures -en necessiten un mínim de 700-, servirà també per “fer participar la gent i donar veu al màxim possible”.
Només per a empadronats a Sant Andreu
Ara bé, per participar en aquest procés participatiu, vehiculat a través de la plataforma municipal Decidim.Barcelona cal complir dos requisits: ser major de 16 anys i estar empadronat al Districte de Sant Andreu. Val a dir que en aquest districte hi viuen aproximadament 150.000 barcelonins i, en tot cas, Edo apunta que les primeres impressions a l’inici de la campanya és que “tothom coneix la iniciativa i es mostra favorable”, com a resultat de la feina dels últims mesos de donar-la a conèixer: “Hem fet un esforç perquè es conegui”. La recollida de signatures es pot fer en línia, però també es podrà fer físicament a través de parades que s’habilitaran en punts del barri a mesura que avanci la campanya.
Així mateix, aquest veí es mostra convençut que la proposta arribarà al Consell de Districte i que serà admesa. “Només hi ha un partit polític en contra, Vox, mentre que la resta no s’han mostrat contraris”, apunta, per afegir que “si es fa una cosa en positiu no té sentit no acceptar-ho”. “Entenem que és una manera de reforçar un barri que es troba orfe de referents”, assenyala Edo, que conclou que seria “difícil d’entendre que hi hagués una negativa a la proposta”. “Si tot va bé i tot tira endavant, entenem que de cara a l’any que ve ja es podria efectuar el canvi de nom”, assenyala. Si més no, la campanya ja ha començat.