Tot i que Barcelona en Comú s’ha marcat un procés de primàries realment llarg, ja que no es tancarà fins al 30 de març amb la proclamació de l’alcaldable i el tancament de la llista electoral, a hores d'ara ja està tot el peix venut, un cop fa una setmana es van donar a conèixer els vint primers noms de la llista amb que els comuns barcelonins participaran en les eleccions municipals 2023. Per bé que les bases del partit encara han d’aprovar en votació aquesta llista, encapçalada per Ada Colau, ja està tot dit si es té en compte que és l'única candidatura que s’ha presentat.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

🗓️ Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Aquesta llista va ser defensada com a “continuista” per la mateixa formació, ja que inclou noms de vells coneguts dels dos mandats de Colau, com els tinents d’alcaldia Jordi Martí, número dos i Janet Sanz, número tres, així com els regidors Gemma Tarafa, número cinc; Lucía Martín, número set; Marc Serra, número vuit; Pau Gonzalez, número deu, i Jordi Rabassa, número onze. De fet, de l’actual equip Grup Municipal de BComú només cauen Eloi Badia i Laura Pérez, que han renunciat a tornar a formar part de les llistes. És cert que el continuisme es demostra en el fet que vuit de deu regidors repeteixen, però, així i tot, la llista inclou algunes sorpreses, noms que es poden considerar controvertits.

Guille López, activista anticotxes

La primera d’aquestes sorpreses és la inclusió, com a número quatre de Guille López, conegut activista anticotxes al capdavant de la plataforma Eixample Respira, la mateixa que la setmana passada, pocs dies abans de donar-se a conèixer la llista de BComú, feia públic un decàleg per reduir radicalment la circulació privada a tot Barcelona i instava les diferents forces polítiques a assumir-lo en el seu programa electoral. Els que l’han assumit ‘de facto’ són els comuns, en incloure a la seva llista el seu principal promotor. Entre els punts d’aquest decàleg s’inclou la prohibició d’aparcar motos en vorera o l’aplicació d’un peatge urbà que podria arribar a ser doble, de manera que cotxes i motos particulars paguessin una taxa per entrar dins la zona ZBE i una altra per entrar al districte de l’Eixample.

Santi Serra, líder veïnal favorable al porta a porta

Un altre nom qüestionable és el de Santi Serra com a número quinze de la llista, en aquest cas perquè ha estat durant deu anys i mig president de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar, l’única de les tres del barri que ha estat favorable a la implantació del controvertit i parcialment fracassat sistema de recollida de residus porta a porta. Les plataformes contràries a aquest sistema, que han batallat per aturar-lo, no van trigar ni un minut a criticar la inclusió, per bé que el mateix dia que es va donar a conèixer la llista, Serra va comunicar la seva dimissió com a president de l’AVV Sant Andreu.   

Max Cahner, esquitxat per l'Amunt Persianes

López i Serra són els noms que més criden l'atenció d’una llista on també s'inclou al número catorze Max Cahner Picallo, actualment conseller de districte a Sarrià-Sant Gervasi i que va resultar esquitxat pel polèmic programa Amunt Persianes, ja que va intentar incloure en aquest programa de compra de locals comercials per part de l’Ajuntament un local de la seva propietat. Es dona la circumstància que aquest conseller dels comuns és fill de Max Cahner Garcia, conseller de Cultura en el primer govern de Jordi Pujol (1980-84) i impulsor de la Gran Enciclopèdia Catalana.

Ada Colau durant la presentació de la llista de Barcelona en Comú / Foto: Alberto Estévez - Efe

Altres noms nous són el de Jess González com a número sis. González és actualment diputada al Parlament de Catalunya per En Comú Podem i presidenta de la Comissió d’Estudi del Racisme Institucional i Estructural i també ha estat consellera tècnica al districte de Ciutat Vella. També hi apareixen Carolina Recio com a número nou, cap de gabinet de la regidoria de Salut, Envelliment i Cures, és a dir, de l’equip de Gemma Tarafa i Lucia Morale com a número dotze, cap de gabinet de la tinença d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminisme i LGTBI, és a dir, de l’equip de Laura Pérez. Seguint en aquest repàs a la llista de Barcelona en Comú, al número tretze s’hi troba Tània Corrons, actualment a la direcció executiva de Barcelona en Comú i responsable de Finances i portaveu del partit. Tanquen aquesta llista continuista però amb noms controvertits Julià Tudó, número quinze; Jordi Guillén, número setze; Maria Rosa Sans, número disset; Ruth Gabriel, número dinou, i Jordi Ayala com a número vint.