La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposició de Junts que insta el govern municipal a modificar el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) per permetre “allotjaments turístics amb projectes singulars que comportin l’augment de l’oferta turística de qualitat, que puguin aportar valor afegit a la ciutat sense contribuir a la seva massificació”, fins i tot les zones 1 i 2 -centre de la ciutat- sempre que primer es faci un estudi de cada proposta particular i el seu impacte. És a dir, es desencalla la possibilitat d'obrir hotels de caràcter singular al centre de Barcelona, vetada durant el mandat Colau.
Així mateix, es regula l'ús com a habitatge turístic de llars compartides, “una activitat econòmica que permet millorar l’economia familiar sense afectar l’oferta d’habitatge”. En concret, el text, que ha estat transaccionat amb el PSC i ha obtingut també el suport del PP i Vox i el vot contrari de Barcelona en Comú i ERC, concreta que s’han de contemplar els lloguers que no superin els 31 dies amb un màxim de 4 places. La llicència l’ha de demanar la persona que viu a l’habitatge, que hi ha de ser durant l’estada. Fins que es modifiqui el PEUAT, la proposició reclama aprovar una ordenança per registrar ja les llars compartides en aquests termes. En canvi, ha quedat rebutjada una proposta de BComú que instava el govern a extingir de forma immediata les llicències dels habitatges turístics que s’ubiquin en edificis compartits amb habitatges amb veïns amb residència permanent i habitual, ja que només ha obtingut el suport d'ERC.
L’acord transaccionat entre Trias per Barcelona i el govern municipal del PSC se suma als que hi ha hagut els darrers dies, com el que permetrà modificar la taxa de terrasses o el que permetrà modificar la reserva del 30% d’habitatge protegit. Pel que fa a la modificació del PEUAT, el regidor Damià Calvet (TriasXBCN) ha assegurat que cal un canvi perquè després de vuit anys d'aplicació de “determinades polítiques ideològiques, que barregen el dret a l'habitatge amb l’atac permanent als sectors immobiliari i turístic, ens trobem amb una ciutat amb menys oferta de lloguer i més cara que mai”.
Així mateix, Calvet ha assenyalat que el PEUAT actual és un document que “se centra en la restricció, en la prohibició, que busca el decreixement econòmic, una teoria oposada a la prosperitat i el creixement econòmic”. “Cal abordar el fenomen del turisme i dels establiments d’allotjament turístic, activitat que paga impostos i genera ocupació, de manera que aquesta activitat econòmica tingui un retorn positiu per la ciutat i pel barri on es realitzen”, ha afegit Calvet.