La plaça del Virrei Amat, al districte de Nou Barris de Barcelona, ha estat protagonista aquest dissabte d'una jornada reivindicativa per restituir la seva nomenclatura original: plaça de Salvat-Papasseit. Quan es va urbanitzar l'espai el 1933, durant la Segona República, es va batejar amb el nom del poeta barceloní (1894 - 1924), representant del futurisme en les lletres catalanes que, de fet, va residir a una zona propera, a la Font d'en Fargues. El 1941, però, les autoritats franquistes van esborrar el rastre del poeta i van rebatejar la plaça en favor de Manuel d'Amat i de Junyentmilitar català i virrei espanyol al Perú entre 1761 i 1776. Més de 80 anys després, veïns i personalitats de les lletres catalanes reclamen desfer el canvi.

Aquest dissabte ha estat un dia de reivindicació del poeta a la plaça de Nou Barris a la qual va donar nom en el passat, en una jornada impulsada per la plataforma Restituïm. En aquesta han participat personalitats com l'escriptor Màrius Serra, l'historiador i diputat al Parlament Agustí Colomines o el lingüista i traductor Carles Castellanos, que han enaltit la figura del poeta futurista davant de desenes de veïns que s'han apropat a l'espai habilitat al bell mig de la plaça. 

Els organitzadors sostenen que "les autoritats feixistes" van "imposar" el nom actual, Virrei Amat, el 1941, "com a represàlia envers tots els signes d'identitat catalana". Alhora, assenyalen que Joan Salvat-Papasseit "és un referent de la cultura i la literatura catalanes del segle XX i sempre es va alinear amb les idees més progressistes i en defensa de les classes populars". És per aquest motiu que reclamen la restitució de la nomenclatura en honor al poeta i, per això, han posat en marxa en una recollida de signatures per instar l'Ajuntament de Barcelona a fer-ho. "A Nou Barris, ni Rei ni Virrei", han clamat els organitzadors de la jornada en promoure l'acte a les xarxes socials. També ha donat suport a la reivindicació la CUP.

Si al matí hi ha hagut un reconeixement del poeta a través de la presentació de llibres sobre ell, a càrrec dels seus respectius autors, aquesta tarda a partir de les 18.00 h se l'homenatjarà amb un recital de la seva poesia en el qual participen actors de l'escena catalana. Pepa Arenós, Manel Barceló, Lloll Bertran, Araceli Bruch, Jaume Comas, David Espuña, Celdoni Fonoll, Maria Jesús Lleonart, Enric Majó, Carles Sales, Jennifer Zaragoza, Jordi Jané i Glòria Martí hi participen. Acompanyat tot plegat de l'actuació de mitja dotzena de músics.

Una proposta sobre la taula

La polèmica pel nom de la plaça va arribar al Consell Plenari del Districte de Nou Barris. Junts per Catalunya va presentar una proposta per recuperar el nom del poeta, però el PSC va tancar la porta, assenyalant que en aquest cas es produiria una duplicitat, ja que a la Barceloneta ja existeix un passeig dedicat al poeta. La consellera de Junts Lorena Checa, per la seva part, va respondre que això no seria un problema, donat que ja passa amb altres espais, com el carrer de Sant Francesc Xavier i la plaça de Sant Francesc Xavier, precisament al mateix districte de Nou Barris.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!