L’anunci de l’ajornament del segon intent de desnonament de Josep Torrent, veí de la Casa Orsola de Barcelona, previst per aquesta matinada de dilluns a dimarts, per d’aquí a dues setmanes, el dimarts 18 de febrer a les 9:30 hores, obre un marge de quinze dies per aprofundir en una mediació proposada la setmana passada pel Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, el qual, de forma discreta, ja hauria fet passos per apropar posicions entre el llogater i les entitats que li donen suport, d’una banda, i la propietat, de l’altra i arribar en un termini curt de temps a trobar una solució pactada.
De fet, aquest mateix dilluns al matí, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha començat tard una intervenció davant els mitjans de comunicació sobre el Pla Endreça per seguir els últims moviments d’aquesta mediació, i ha assenyalat, amb certa solemnitat, que des del govern municipal, “es valora molt positivament la suspensió del desnonament” i assenyalant que la iniciativa del Síndic es devia a un encàrrec del propi alcalde per afegir que, en tot cas, la mediació està en marxa, i “estan interlocutant propietat, llogaters i entitats de defensa de l’habitatge”. “Hi ha hagut converses i trobades per començar aquest procés de mediació”, ha afegit Collboni.
Així mateix, l’alcalde ha insistit en “el compromís de l’Ajuntament amb la defensa del dret a l’habitatge i que aquest dret sigui garantit a tots els llogaters de la Casa Orsola” a més d’indicar que des del govern municipal hi ha la voluntat de “fer els canvis que de manera estructural evitin nous casos com la Casa Orsola”. Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres s’ha atorgat el mèrit de l’ajornament assegurant, en un comunicat que “aquest ajornament no es deu a cap altra cosa que l’enorme mobilització de dijous i divendres passat, i l’evidència que avui es repetiria”. Aquest mateix dilluns a primera hora de la tarda, la mateixa entitat, per mitjà d'un comunicat, ha desmentit "haver iniciat negociacions amb Lioness Inversiones" i ha acusat Collboni d'"intentar instrumentalitzar la lluita dels llogaters de la Casa Orsola".
El propietari no descarta vendre
En aquest context i malgrat que segons l’Ajuntament, la mediació ja comença a donar els primers resultats, la propietat de l’immoble, que són dues finques -carrer de Calàbria, 137 i carrer del Consell de Cent, 122 de Barcelona-, el fons d’inversió Lioness Inversones ha apuntat que no descarta acabar per vendre la finca. En una carta signada per Albert Ollé, màxim responsable de Lioness avançada per Nació, s’agraeix l’esforç de mediació per part del Síndic de Barcelona i de l’Ajuntament, indicant que, en tot cas, arriba “tard”: “Fa mesos que el cercàvem, però millor tard que mai”, per afegir que “després de rebre tota mena d’insults i atacs, suposo que finalment acabaré venent la finca".
Ara bé, la venda de la finca encara obriria un nou escenari, ja que l’Ajuntament de Barcelona podria acabar per adquirir-la fent ús del dret de tempteig i retracte que li permetria passar per davant de qualsevol oferta privada. El mateix dret, en tot cas, que en l’anterior mandat, quan Lioness va comprar la finca, no es va utilitzar. Sobre aquest possible final, que fos l’Ajuntament qui comprés la Casa Orsola, Collboni ha volgut ser molt cautelós i no avançar cap escenari de futur: “Serem curosos, hem dipositat la confiança en el Síndic, i el compromís de l’Ajuntament és seguir la mediació i donar-hi suport”.
Segons la missiva, Ollé apunta que el veí afectat, Josep Torrent, “mai va voler parlar amb nosaltres directament”, sinó sempre a través del Sindicat de Llogateres i “després de més de tres anys de confrontació, ell ha aconseguit ser l’heroi i jo, segons sembla el criminal”, indicant, així mateix, que en altres casos s’havien trobat solucions per la via de la mediació directa, com el cas d’una altra veïna, ara ja morta, amb qui es “va renovar el seu contracte per 450 euros mensuals”, o el cas d’un altre veí que “després d’haver estat enxampat introduint okupes a la finca, va rebre una renovació del contracte quan el seu pare, avergonyit, va intercedir per ell”.
Així mateix, el propietari apunta que el mateix edifici ha estat víctima “d’actes vandàlics que han danyat un patrimoni modernista que vaig voler preservar”, i apunta, en referència a una carta oberta de Torrent en que es responsabilitzava Collboni, Illa i Sánchez de la situació, Ollé recomana al veí que “hauria de reflexionar si la seva situació no és conseqüència d’haver confiat en aquells que van prometre milers d’habitatges socials i no en van construir gairebé cap, o d’haver votat per qui va imposar l’obligació del 30% de protecció oficial, paralitzant així la construcció de nou habitatge a Barcelona”.
Per la seva banda Foment del Treball també ha volgut donar la seva opinió al voltant d'aquest cas i ha indicat que "vol fer de nou i les vegades que facin falta, una defensa radical del dret a la propietat privada i del bon funcionament i vigència de l’Estat de Dret". Amb aquest missatge, la patronal catalana vol expressar el suport al propietari de l’edifici, Albert Ollé. El president Josep Sánchez Llibre vol indicar que cal "respectar la llei i la seva aplicació i que la propietat de la Casa Orsola ha actuat de manera ajustada al Dret i que les administracions públiques haurien d’ajudar a aquesta propietat i no pressionar-la fins a extrems molt propers a la coacció".