La catedral de Barcelona, oficialment, catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, ha donat per inaugurades aquest dimecres al matí les importants obres de restauració dels vitralls i els terrats que han tingut lloc els darrers dos anys, alhora que ha donat a conèixer el nou arxiu digital. Segons ha informat la mateixa catedral, aquestes intervencions no només contribueixen a la conservació de l’edifici i del seu patrimoni artístic, sinó que també enriqueixen l’experiència dels visitants i faciliten l’accés a la documentació històrica. Cal tenir en compte que el conjunt de vitralls de la catedral de Barcelona és el més gran i ben conservat dels segles XIV i XV de Catalunya. 

Els vitralls del deambulatori tornen a lluir / Foto: Catedral de Barcelona

La rehabilitació dels vitralls del deambulatori —la part posterior de l’altar, situada a l’absis— ha estat imprescindible, després que el pas del temps i la contaminació els han anat fent malbé. Cal tenir en compte que s’ha treballat en els vitralls més antics de la catedral, en una important operació en què s’han desmuntat, reparat, refet i reforçat, per retornar-los la seva esplendor original, un total de dotze vitralls, que en conjunt ocupen una superfície de 230 m².

Mirador a 360 graus

Pel que fa als miradors, s’han convertit en un nou mirador de Barcelona, que ofereix una visió panoràmica de 360° des del cor del Barri Gòtic. Les obres, que han afectat 2.002 m² de rajola, han inclòs la impermeabilització i el sanejament per evitar afectacions al sostre del claustre i l’església. També s’ha recuperat el paviment original i s’han millorat els accessos, amb noves escales i baranes. A més, s’ha modernitzat l’ascensor. Finalment, el nou arxiu digital de la Catedral permet l’accés lliure als documents més antics de l’Arxiu Capitular. Investigadors i curiosos poden consultar 933 documents, amb un total de 179.791 pàgines. 

Els terrats de la catedral de Barcelona han estat restaurats / Catedral de Barcelona

Aquestes intervencions han estat possibles gràcies al finançament de l’1,5% cultural del MITMA del govern espanyol, que hi ha aportat 1.075.995 euros; els fons FEDER, amb 637.764 euros, i l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) de la Generalitat de Catalunya, amb 221.104 euros. El cost d’execució ha estat de 2.562.326 euros. En la visita i inauguració hi han participat el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente; el secretari d’Estat d’Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas; la vicepresidenta del Govern de Catalunya, Laura Vilagrà; l’arquebisbe de Barcelona, cardenal Joan Josep Omella, i el degà de la catedral de Barcelona, Santiago Bueno; entre altres autoritats i els responsables de les obres. 

 

La catedral de Barcelona va acollir el 2023 1,8 milions de persones, de les quals 747.000 visitants de visita cultural turística. Les tasques que s’han fet durant dos anys són un pas més per posar el temple al dia. Ja s’estan executant noves obres de restauració per garantir-ne la conservació per a futures generacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!