La intenció de l’Ajuntament de Barcelona d’apujar el recàrrec municipal que complementa la taxa turística fins a quatre euros per pernoctació ha fet un pas més en el plenari municipal d’aquest mes de juliol, que se celebra aquest divendres, un cop s’ha aprovat provisionalment la modificació de l’Ordenança Fiscal 2.2 que regula el recàrrec de la ciutat de Barcelona sobre l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET), més conegut com a taxa turística. Un cop ha tirat endavant la votació amb el suport de Trias per Barcelona, PSC, Barcelona en Comú i ERC, passat l’estiu ja es podrà dur a aprovació definitiva, tot i que si es presenten al·legacions, l’aprovació final es podria endarrerir fins a la primavera del 2025.

En la defensa de l’augment, el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha subratllat “que el turista és un ciutadà temporal que fa un ús intensiu dels serveis públics” i, per tant, “amb la seva contribució ha de finançar la neteja, la seguretat, l’enllumenat o el transport públic i ajudar a mantenir la qualitat dels serveis”. Valls també ha explicat que aquests recursos “també serviran per finançar el Pla d’Espais de Gran Afluència (EGA), que tenen com a objectiu “generar més convivència perquè l’activitat turística no expulsi l’activitat quotidiana als barris” i ha avançat la voluntat del govern municipal “d’anar més enllà, i demanar al nou govern de la Generalitat que elimini el topall legal que limita el recàrrec municipal”.

La nova ordenança que avui s’ha tramitat incrementa fins a 4 euros el recàrrec municipal per a totes les tipologies d’establiments, que actualment està fixat en 3,25 euros per persona i nit. Un increment que, segons quan entri en vigor, podria suposar per a l’Ajuntament fins a 20 milions d'euros addicionals de recaptació a l’any, consolidant la fiscalitat turística com el tercer ingrés més important per a les arques municipals. Fins ara, i sense aquesta pujada del recàrrec, la previsió de recaptació pel 2024 és de 95 milions d’euros en total, sumant els 75 milions d’euros previstos del recàrrec i els 20 milions que pertoquen a la ciutat de la taxa, que ingressen al 50% Generalitat i Ajuntament.

Amb aquest increment del recàrrec, Barcelona arriba al màxim legal que permet la normativa de la Generalitat de Catalunya. Ara un cop fet aquest tràmit, l’ordenança tindrà un tràmit d’exposició pública abans de poder ser aprovada definitivament al setembre o l’octubre. En funció de la data d'aprovació final i publicació, el recàrrec amb les noves tarifes es liquidarà l'1 d'octubre de 2024 o l'1 d'abril de 2025.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!