Convertir la presó Model en un espai públic i de memòria històrica, obrir-hi un espai verd i aixecar equipaments. Aquest és el projecte de transformació que el govern d'Ada Colau, l'alcaldessa de Barcelona, té previst començar a finals del 2020.
L'antic recinte d'antiga presó Model acollirà uns 150 habitatges públics, un pulmó verd i set equipaments: un institut-escola, una escola bressol, una residència de gent gran, un poliesportiu semisoterrat, un espai per a joves, un d'economia social i solidària i l'espai memorial.
Colau, que ha presentat el projecte aquest dimarts acompanyada per la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el director de Model Urbà de Barcelona, Ton Salvadó, ha afirmat que un dels principals reptes de la transformació és passar d'un espai "trist, dolorós, símbol de repressió, antic, fosc i gris" a un d'"obert, ple de vida, de la gent i totalment positiu".
Les obres duraran dos anys i costaran 94,3 milions d'euros, segons les previsions de l'Ajuntament de Barcelona, que n'aportarà directament més de la meitat. La proposta actualitza el Pla Director de la Presó Model del 2009 i culmina un procés de debat amb el veïnat sobre la regeneració urbana de l'antiga presó, que ha tancat després de 113 anys d'activitat en aquest mandat i ha passat a ser de titularitat municipal gràcies a un acord entre la Generalitat i l'Ajuntament.
Amb l’empenta i convicció del veïnat de #LaModel, estem fent realitat un repte de ciutat històric: transformar la foscor de la presó en un espai obert ple de verd, amb equipaments, habitatge i memòria. Un espai de vida, la Barcelona del futur! pic.twitter.com/yzkImlYrZ9
— Ada Colau (@AdaColau) 4 de desembre de 2018
Les galeries: memòria i connexió urbana
Un dels punts essencials del projecte de Colau és la conservació del patrimoni i la memòria de l'antic recinte presidiari. Les actuacions sobre l'espai físic es basen a considerar la Model com el conjunt d'edificis sencer, i no només el panòptic, i posar en valor els interiors de les galeries, preservant l'essència del sistema panòptic.
Una plaça serà coberta i polivalent, els espais interiors de les galeries passaran a ser espais públics lligats a la trama de l'Eixample i es mantindrà l'estructura de recorreguts de l'antiga presó. Les galeries actuaran com a passatges i s'optarà o bé per mantenir-ne les costelles o arcs de l'estructura o per conservar-ne els murs interiors o per preservar-ne la coberta.
En tot l'àmbit de la nova urbanització, s'hi integraran traces, fragments o elements originals com ara parts del mur o alguna torre per recordar el passat del recinte.
L'única galeria que es preservarà en la seva totalitat serà la quarta. Es tracta d'una galeria "carregada de simbolisme i importància", ha subratllat Sanz, que he detallat que aquí s'hi ubicarà l'Espai Memorial de la Model.
Equipaments i habitatge
La parcel·la de la Model acollirà un institut-escola, l'escola bressol, una residència de gent gran i centre de dia, el poliesportiu, un espai per a joves i un espai d'economia social i solidària, a més de l'Espai Memorial.
Pel que fa a la distribució, els equipaments i habitatges se situaran a l'eix dels carrers de Nicaragua i Provença, i l'espai central del panòptic es convertirà en espai públic i comú als diversos equipaments. El poliesportiu aprofitarà el desnivell dels carrers i serà semisoterrat.
Els habitatges públics es distribuiran en quatre emplaçaments diferents: un serà al front del carrer de Nicaragua i tres més s'ubicaran on hi ha les galeries actuals de l'àmbit de Nicaragua. En total, es calcula que hi haurà uns 12.000 m2 de sostre d'habitatge on es podran construir uns 150 pisos públics.
El pulmó verd
La Model ocupa dues illes senceres de l'Eixample i la transformació ha d'aprofitar l'alliberament d'aquest espai per crear un parc obert que sigui un pulmó verd per a l'entorn. L'espai no estarà fragmentat a l'eix Rosselló/Entença i els carrers de Rosselló i Nicaragua es pacificaran i s'hi prioritzarà el vianant.
Entre els possibles usos que es puguin donar als espais comunitaris, s'estudiarà implantar-hi horts urbans o un mercat de pagès.
Un projecte confús, segons el PDeCAT
El PDeCAT veu en la reforma de la Model un projecte "confús" i confia a poder incidir en la transformació de l'equipament. La regidora del PDeCAT a Barcelona Francina Vila ha explicat que el seu grup haurà d'estudiar la proposta de reforma de l'antiga presó perquè "no queda clar què es preservarà i què es derrocarà".
En un comunicat, Vila ha dit que, tot i que el govern de Colau parla de treball conjunt i consens polític, el seu grup municipal no ha estat consultat.
També ha subratllat que cal preservar la memòria històrica de l'antiga presó i desenvolupar bé els equipaments: "Ja sabem que maquetes, vídeos i simulacions aquest govern els fa molt bé, dominen el màrqueting urbanístic com ningú, sobretot a sis mesos de les eleccions municipals, però la veritat és que qualsevol canvi de la model ja l'haurà de fer el proper mandat", ha conclòs Vila.