La Festa Major de Gràcia 2024, que tindrà lloc entre el 15 i el 21 d'agost, arriba amb algunes novetats. La principal és que se celebrarà una "nit tranquil·la" en la qual no hi haurà concerts ni activitats amb so amplificat, una iniciativa acordada entre els organitzadors de la festa que busca millorar la convivència reduint durant unes hores el soroll i les molèsties. Per posar remei a la massificació que acompanya habitualment aquestes festes, també s'ha decidit endarrerir el moment del lliurament de premis als carrers guarnits, que en comptes del cap de setmana es farà el dilluns, tan sols dos dies abans que s'acabi la festa. La regidora del districte de Gràcia, Laia Bonet, i la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, han presentat aquest dijous tots els detalls d'una nova edició de la festa, que farà una aposta per la inclusivitat.
🎊 Festes de Gràcia 2024: programa, concerts i totes les activitats
Pregó a càrrec dels gegantons Torradet i Gresca
Els gegantons Torradet i Gresca seran els responsables de fer el pregó dimecres 14 d'agost i la Colla de Geganters de Gràcia donaran la benvinguda a les festes del barri amb motiu dels 25 anys de l'entitat. El pregó servirà per explicar la història de les figures, creades per la il·lustradora Mercè Galí i la dissenyadora i constructora Àngels Jutglar per representar el dia i la nit de la Festa Major i pensades per desfilar per sota els guarnits. El cap de setmana se celebrarà la cercavila de colles geganteres, que comptarà amb la presència de la Colla Gegantera del Carnaval de Solsona, i la diada castellera, amb la participació destacada dels Castellers de Vilafranca.
Nit tranquil·la i visites adaptades
De cara a la "nit tranquil·la", que se celebrarà diumenge 18 d'agost amb l'objectiu de "recuperar el caràcter veïnal" de la festa i garantir una bona convivència, el districte ha fet una campanya informativa entre els bars i restaurants sobre la normativa de venda de begudes a l’espai públic, i també es reforçarà el dispositiu policial de Guàrdia Urbana i de Mossos d’Esquadra. D'altra banda, l'Ajuntament i la Fundació de la festa han acordat altres mesures destinades a evitar les aglomeracions. Així, l'entrega dels premis es farà dilluns 19, per tal que el cap de setmana els visitants es reparteixin per tots els carrers i no es concentrin en els guanyadors.
Amb la voluntat de fer una festa més inclusiva, als matins els carrers reservaran una franja horària a la visita de col·lectius especialment vulnerables, com ara persones amb autisme o mobilitat reduïda. Així mateix, es reforçaran i s’incrementaran fins a 20 les visites i rutes adaptades i d’altres activitats inclusives per a persones amb autisme, sordesa i ceguesa, i es reservaran espais per a persones amb mobilitat reduïda en actes de la plaça de la Vila de Gràcia i la plaça Trilla. Els organitzadors també s'han volgut centrar en la problemàtica de la soledat no desitjada que afecta una part del veïnat, i per això s'impulsaran activitats destinades a aquestes persones i al públic general per tal de sensibilitzar sobre el tema.