La Ponència del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la setmana passada diverses novetats pel que fa als noms dels carrers de Barcelona, entre els quals incorporar cinc noms de dones als carrers i places de la ciutat i dedicar una plaça al pintor barceloní Antoni Tàpies a l’actual plaça de la Torre, situada al barri del Farró, al districte de Sarrià - Sant Gervasi. Pel que fa als noms de dones, tots ells fan referència a dones representants de la memòria de l’activisme veïnal, polític i sindicalista o també de la cultura i de la ciència i correspondran a nous espais de la ciutat.
En concret, a l’Eixample, l’interior d’illa Cinema Urgell es dirà Jardí de Cristina Fernández Pereira, una dona afusellada pel règim franquista al Camp de la Bota acusada injustament de denunciar un veí al bàndol republicà durant la Guerra Civil Espanyola. A Gràcia es posarà el nom de la fotògrafa Margaret Michaelis a l’emplaçament entre els carrers d’Anna Piferrer amb carrer Cesare Cantù i carrer d’Otilia Castellví. A Sant Martí, es batejarà amb el nom de plaça Rosalind Franklin l’espai annex a l’Escola La Pau, al final del passatge Xavier Llorens. Franklin va ser química i cristal·lògrafa, i una de les investigadores clau per a la comprensió de les estructures moleculars de l’ADN.
Altres novetats són les següents: a Horta-Guinardó, es posarà el nom de plaça Ònia Farga i Pellicer -pianista i violinista- a l’espai del costat de l’Escola Municipal de Música Can Fargas; també s’ha trobat la ubicació per a la denominació ja aprovada de Rosa Barba Casanovas -doctora arquitecta, paisatgista i professora del Departament d’Urbanisme de l’Escola d’Arquitectura de Catalunya (UPF)–, que es posarà a la passarel·la que travessa la capçalera del pantà de Vallvidrera, al districte de Sarrià-Sant Gervasi.
Altres canvis anunciats
Així mateix, la Ponència del Nomenclàtor també va donar llum verda a la denominació de passatge de Manuel Cros Grau –futbolista català dels anys 20– al vial ubicat entre els carrers Camèlies, Sardenya, Providència i Pau Alsina, al districte de Gràcia. A Nou Barris, s’ha aprovat denominar plaça de la Cooperativa de Carters l’espai obert entre els números 66-68 del carrer Palamós i els números 41-47 del carrer de S’Agaró. Així mateix, en el mateix districte es batejarà com a plaça del Centre de la Vida Comunitària l’espai entre el carrer Aiguablava, el carrer de Sa Tuna i el carrer de Palamós.
A Sant Andreu, s’ha aprovat el canvi de nom de carrer de Comtessa de Pardo Bazán per carrer d’Emilia Pardo Bazán. A Sant Andreu també es bateja amb el nom de Placeta dels Gegants de Sant Andreu de Palomar un espai a tocar del carrer Arc del Mercat. A Sants-Montjuïc, la confluència entre els carrers Comtes de Bell-lloc, carrer de Viriat, carrer de Guitard i carrer de Puiggarí passarà a nomenar-se plaça de Can Climent. Al mateix districte, l’espai entre els carrers del Miracle, Passatge del Vapor Vell i carrer de Galileu serà la plaça de les Treballadores del Vapor Vell. A més, la plaça de davant de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania del Passeig de la Zona Franca passarà a dir-se plaça de l’Orgull.
A Sants-Montjuïc també s’ha aprovat batejar amb el nom de plaça d’Esteve i Josep Fortuny i Guarro un espai enjardinat del final del carrer Riera de Tena, per sota de la via. Els germans, músics i compositors, fills de Sants, són dos dels fundadors del grup Elèctrica Dharma. En el mateix districte també s’ha batejat amb el nom de plaça de Josep Pons i Mogas –activista antifranquista– l’espai ubicat entre la Gran Via de les Corts Catalanes, els carrers d’Amadeu Oller, Corral i Moianès.