Des de l’any 2016 que la relació entre Jaume Plensa i Barcelona passa per recordar l’obra ‘Carmela’, situada davant del Palau de la Música Catalana, però el cert és que aquest artista barceloní de fama internacional té altres obres disseminades per la capital de Catalunya, com ara ‘Born’, un bagul de ferro colat que des del 1992 ocupa un dels bancs del passeig del mateix nom o ‘Blau’, un cap de basalt que es pot veure al vestíbul de l’Hospital Clínic. Amb tot, la seva primera obra exposada a la ciutat no és cap d’aquestes ni ha tingut, històricament, prou sort per a ser considerada de les de més valor artístic. Relegades quasi a l’oblit, ara unes obres serviran per dignificar el conjunt escultòric i acostar-lo a la ciutadania
Es tracta d’‘Escullera’, un conjunt de tres grans volums de ferro colat que representen una família i que el 1988 es van instal·lar a la plaça de Francesc Layret del barri del Verdum, a tocar de la Via Júlia, al districte de Nou Barris. Tot i que originalment havien de formar un grup compacte i entenedor, durant els anys noranta van ser desplaçades a causa de les obres d’un pàrquing subterrani.
El seu nou destí, en una zona enjardinada just a l’altra banda de la Via Júlia, ja al barri de la Prosperitat, no va ser gaire afortunat, ja que les figures van quedar separades i descontextualitzades i, amb el pas dels anys es van anar degradant, perquè per la seva situació van ser utilitzades per a usos no previstos, com ara el d’urinari o el d’abocador d’escombraries, a causa del seu interior buit.
Queixa de la Sindicatura de Greuges
La situació de deteriorament, fins i tot, va provocar una queixa de l’anterior Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vila, que el juny del 2019 va lamentar “l’estat d’abandonament i desatenció” en que es trobaven les tres escultures. En aquest sentit, Vila va lamentar que les obres estaven “mal ubicades, amb brutícia acumulada al seu interior i sense cap identificació”, raó per la qual va demanar la “dignificació de les escultures i la possibilitat d’ubicar-les en l’emplaçament que figurava al projecte Escullera de la plaça Francesc Layret, en un moment en que sembla que la ciutat ha recuperat la seva estima per l’obra d’aquest prestigiós escultor barceloní”.
En l’actualitat, però, unes obres es preparen per rentar la cara a tot el conjunt i dignificar-lo. Des de fa alguns dies ja hi ha grups d’operaris reordenant la zona on finalment s’exhibiran, i les tres escultures han estat tretes de les seves ubicacions amb l’objectiu de sanejar-les i recol·locar-les. Segons va avançar 'Betevé' a mitjans de desembre, el projecte, consensuat amb l’autor, preveu instal·lar-les en un eixamplament de la Via Júlia on ja hi havia una de les figures, però formant una rotllana que en permetrà la interactuació. En tot cas no tornaran al Verdum, però almenys quedaran molt més contextualitzades.