El muntatge teatral Puig Antich, cas obert, basat en el llibre Salvador Puig Antich, cas obert. La revisió definitiva del procés (Angle Editorial), del periodista Jordi Panyella, s’estrenarà el proper dilluns, 4 de novembre a la tercera galeria de la presó Model de Barcelona. Després de dos anys intensos de feina, l'espectacle veu la llum coincidint amb la commemoració dels cinquanta anys de l'execució al garrot vil de Salvador Puig Antich, un dels últims executats pel franquisme, a la sala de paqueteria de la mateixa presó. L’antiga presó, ara reconvertida en espai de memòria, acollirà fins al 15 de novembre les funcions d'aquest espectacle, obra de la dramaturga Mercè Sarrias, que ha teixit un text carregat de denúncia, emoció i sensibilitat.
L'estrena serà dilluns 4 a les 18.30 hores i el dissabte 9 es viurà una funció especial amb debat final en el qual intervindran part de l'equip creatiu i les germanes de Salvador Puig Antich. La setmana de l'11 de novembre hi haurà funcions matinals destinades al públic jove d'instituts de secundària. Ara bé, més enllà de les funcions destinades a estudiants, el nombre de representacions serà limitat i no hi haurà entrades a la venda, sinó que l'accés al públic es restringirà només a aquelles persones que tinguin una invitació obtinguda a través de la campanya de micromecenatge per finançar l’obra.
Puig Antich, cas obert es configura com un calidoscopi per analitzar la injustícia que va suposar el consell de guerra a Puig Antich i el menyspreu judicial sofert des d'aleshores per les germanes en la defensa del nom del seu germà. En el repartiment de l'obra figuren els actors Marc Pujol, Carme Sansa i Bàrbara Roig, sota la direcció de Jordi Pérez Solé i amb Helena Moliné com a ajudant de direcció. En la conversió de la presó en un espai escènic han participat Anna Tantull, en la escenografia; Lucas Ariel Vallejos, en l'espai sonor; Sylvia Kuchinow, en la il·luminació; Pablo Cavero, en els audiovisuals; Nuria Llunell, en la caracterització i vestuari, i Jaume Edo com a cap tècnic. La Dramàtica, amb Natàlia Boronat i Clara Roche al capdavant, s'ha encarregat de la producció, que, a més del suport institucional i d'associacions culturals, ha estat finançada per 665 mecenes que han participat en una campanya de micromecenatge.
Partint de la investigació de Panyella, especialista en el cas, per desenvolupar la peça teatral s’afegeix una narrativa a través de testimonis, el sumari original, escrits del mateix Puig Antich i material audiovisual i bibliogràfic, així com el suport de la Carme, l'Imma, la Montse i la Merçona, les germanes d'en Salvador. La dramatúrgia s'ha fet a partir de tres eixos: reobrir el cas des del teatre, recuperar la memòria i reviure les últimes setmanes, dies i hores del jove, des que va ser capturat al carrer Girona fins que va ser executat a la sala de paqueteria de la Model.