El barri de la Sagrera de Barcelona, al districte de Sant Andreu, compta ja amb el quart refugi antiaeri de la Guerra Civil de la ciutat obert al públic. Està situat per sota de la Torre de la Sagrera, un edifici singular i històric que actualment fa les funcions de centre comunitari. El refugi va ser construït com a part dels programes de defensa passiva de Barcelona per afrontar els bombardejos feixistes i destaca pel seu bon estat de conservació i també pel seu caràcter social, ja que va ser utilitzat pel veïnat i els obrers del barri que treballaven en les indústries del voltant.
Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona aquest dimarts, la instal·lació visitable consta de 88 metres de longitud, on es poden veure les latrines, una font d’aigua, una sala per emmagatzemar aliments, dibuixos i escrits a les parets, o el cablejat elèctric i les bombetes originals, entre altres elements. Les visites, que van començar el passat cap de setmana, es porten a terme els divendres i dissabtes, en grups reduïts de cinc persones, amb un cost de 3 euros. Amb aquest, ja són quatre els refugis oberts al públic regularment a Barcelona (Refugi 307, al Poble-sec; refugi de la plaça del Diamant i refugi de la plaça de la Revolució, a la Vila de Gràcia, i refugi de la Torre de la Sagrera, al barri del mateix nom).
Aquest espai va sortir de nou a la llum l’any 2014 amb motiu de les obres de rehabilitació i ampliació de l’edifici situat al carrer de Berenguer de Palou, conegut com la Torre de la Sagrera, per tal de transformar-lo en un casal de barri. El Districte de Sant Andreu va iniciar les obres de rehabilitació per obrir-ho al públic a finals de l’any 2022 i han suposat una inversió total de 295.000 euros. Per a la regidora del districte de Sant Andreu, Marta Villanueva, l’obertura del refugi suposa “recuperar part de la memòria històrica del barri i posar a disposició dels veïns i veïnes un nou espai que serveix per explicar i entendre el passat d'un barri industrial com és la Sagrera”.
L’any 2015, els tècnics del Servei d’Arqueologia de Barcelona (ICUB) van inspeccionar aquest espai un cop la Unitat de Subsol dels Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya van comprovar-ne la seguretat de l’interior. Ràpidament, es va confirmar que es tractava d’un refugi antiaeri de la Guerra Civil espanyola, i que el seu estat de conservació era excel·lent, donat que es trobava intacte des de la fi del conflicte. La inspecció també va permetre confirmar el bon estat general de les estructures i de les restes trobades: tres latrines, dos pous de ventilació o de treball i una font d’aigua, així com una petita sala circular amb bancs correguts i fornícules per emmagatzemar aliments o líquids. Les galeries, que presenten els suports d’obra per a un banc corregut, conserven el cablejat elèctric i les resistències de porcellana, així com un parell de bombetes originals in situ. La inspecció també va permetre identificar un segon accés al refugi que estava clausurat amb un envà de maons i que donava al carrer de Berenguer de Palou amb Clara Zetkin. A més, s'hi ha fet una excavació arqueològica amb troballes singulars.
Altres elements conservats són un pou de ventilació, latrines i plafons fets amb ciment lliscat per escriure avisos o normes de comportament a dins del refugi. A més, a les parets encara s’hi poden veure grafits de dibuixos infantils i altres escrits fets per les persones que s’hi van refugiar. Altres grafits fan referència a les hores o preus dels manobres i els paletes que van participar en la construcció del refugi, elements geomètrics i noms propis.
El refugi excavat al subsol de la finca segueix el sistema constructiu de galeries en mina, compost per tres galeries principals i les dues entrades, amb un total de 88 metres de longitud. L’amplada de les galeries oscil·la entre els 0,80 metres en l’accés des del soterrani de la finca i l’1,20 metres a les galeries principals, amb una alçada d’1,80 metres. El refugi està bastit amb murs de formigó i d’obra, i una coberta de volta de canó de maó, i reforçada amb arcs de maó disposats a sardinell.