La Barceloneta és el barri pescador i mariner de Barcelona, però precisament aquest àmbit, el de la pesca, estava fins fa poc vedat al públic en general, ja que l’accés al Moll de Pescadors estava reservat per al personal que treballa en aquest sector i, com a molt, obert amb cites concertades o dates específiques. Això ocultava al gaudi ciutadà dos espais inaccessibles que, com a molt, es podien veure de lluny, la Torre del Rellotge i la Llotja de Pescadors. Aquesta situació, però, ha canviat aquest dimarts, un cop ha quedat obert al públic en general el nou Moll de Pescadors, un nou passeig que permet arribar a aquestes dues instal·lacions.

El nou Moll de Pescadors forma part de la política de renovació i obertura a la ciutat del Port Vell per part de Port de Barcelona, i se suma a altres actuacions recents com l’obertura del Moll de Drassanes i la nova Rambla de l’Escullera. En aquest cas, es tracta d’obrir el moll que utilitzen els pescadors de la Barceloneta, accessible des del carrer Escar —pendent també de renovació—, de manera que la ciutadania en general pugui passejar-hi en un nou espai que inclou bones vistes a Barcelona i que permet acostar-se a la Torre del Rellotge, així com accedir a la part externa de la nova Llotja de Pescadors, on es podrà seguir en directe la subhasta de peix i on es preveu, per a més endavant, un restaurant que, en consonància amb l’espai, haurà d’oferir productes de cuina marinera.

En l’acte d’inauguració, el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, ha destacat que el nou espai públic, de 2.500 metres quadrats, conforma “un espai singular, especial i amb certa simbologia”, destacant la presència de la Torre del Rellotge, que va ser el primer far del port de Barcelona, i ha apuntat que encara queda pendent una novetat per fer més permeable la zona, prevista per al 2026: “Podrem connectar el Moll de Pescadors amb el Moll d’Espanya [on s’ubica el Maremagnum], amb un transbordador”, ha assegurat. De fet, el nou passeig, donada la seva característica de moll portuari, no pot evitar la seva configuració en atzucac, on els visitants i passejants hauran de tornar sobre els seus passos.

La visita a l’interior de la Torre del Rellotge, per a més endavant

Des del punt de vista patrimonial, l’al·licient més important d’aquest nou passeig és que es podrà arribar fins a la Torre del Rellotge, que va ser el primer far del port de Barcelona, del 1772, que va passar a marcar les hores quan va deixar de fer la seva funció original. Fins ara, el públic en general no s’hi podia acostar, ja que estava en zona d’accés restringit. Ara bé, tot i que en ocasió de la inauguració ha estat possible accedir a l’interior, les visites amb caràcter públic quedaran per a més endavant. Segons ha explicat David Pino, president del Port Vell, “la idea és que la torre pugui ser visitable”, però de moment no reuneix les condicions d’accessibilitat necessàries —per exemple, l’escala de caragol d’accés no té barana—, i per això cal estudiar com obrir-la al públic “en dies i hores concrets, de forma controlada i amb una certa regulació”.

El nou passeig vist des de la balconada de la Torre del Rellotge / Foto: Carlos Baglietto
Les noves passeres que permeten una visió elevada de la Llotja de Pescadors / Foto: Carlos Baglietto

En tot cas, cal tenir en compte que aquesta torre, a més de la seva importància històrica i patrimonial, és també un element important en la configuració de Barcelona, ja que va ser utilitzada com a punt de referència per planificar les avingudes del Paral·lel i de la Meridiana, que no només fan honor al seu nom coincidint la primera amb un paral·lel i la segona amb un meridià, sinó que, a més, l’espai d’intersecció de les dues avingudes seria, precisament, el punt que ocupa la Torre del Rellotge.

La Llotja de Pescadors espera restaurant

Pel que fa a la nova Llotja de Pescadors, inaugurada el maig de l’any passat, el nou passeig incorpora una sèrie de passarel·les que permetran al públic veure, des d’una posició elevada, la feina que s’hi fa, i en concret, permetrà seguir en directe la subhasta del peix. En el mateix entorn hi ha planificat un bar per a ús dels pescadors, així com un restaurant amb terrassa per al públic en general. De fet, ja es va obrir un concurs, que va quedar desert, però segons Pino “es tornarà a obrir aviat”. Aquest futur restaurant haurà d’estar especialitzat en cuina marinera.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!