El Portal de l’Àngel i el carrer dels Arcs, el tram que li dona continuïtat fins a arribar a la Catedral, al barri Gòtic, es troben en una de les zones de vianants més transitades de Barcelona i estaran d’obres des de finals d’abril fins al mes de setembre. Els treballs es tracten d’una actuació urbanística en superfície que té com a objectiu la substitució del paviment, amb afectacions en l’arbrat i el reg, i la revisió de l’enllumenat. L’actuació s’emmarca dins del Pla Endreça, que l’alcalde Jaume Collboni vol desplegar en els 73 barris de Barcelona abans que acabi el seu mandat, i consta de quatre fases, tot i que en aquest mandat només es faran les dues primeres, que tenen un cost d'1,56 milions d’euros, i que s’allargaran des d’ara fins a finals d’any. Els treballs consistiran en la renovació i reforç del paviment en el tram central, en una àrea que ocupa en total 2.484 metres quadrats, en aquestes dues primeres fases. El següent tram de pavimentació, amb les fases 3 i 4, des del carrer de Montsió fins a la plaça de Catalunya, està previst que comencin en el pròxim mandat municipal, unes obres que completarien la substitució de la totalitat del paviment de Portal de l’Àngel.

Zona de les actuacion Portal de l'Àngel
Zona de les actuacions al Portal de l'Àngel i el carrer dels Arcs

Calendari esglaonat

Les obres es faran de manera progressiva. Es posaran en marxa el 24 d’abril, l’endemà de Sant Jordi, amb els treballs previs, que inclouen la instal·lació de tanques i les primeres cales, tot i que les obres no afectaran el pas dels vehicles. La primera fase començarà el 5 de maig i afectarà el tram comprès entre el carrer dels Arcs i la plaça Nova, que és on el paviment es troba més malmès. Aquesta primera actuació evitarà l’avinguda del Portal de l’Àngel i els treballs es faran per meitats per deixar obert el pas de vianants i de vehicles, tot i que sí que implicarà el tall del trànsit del carrer dels Boters durant dues setmanes. Des del 5 de maig i fins al 18 de juny es treballarà a la meitat costat Llobregat, en el tram entre la plaça Nova i el carrer dels Arcs. A partir del 23 de juny es treballarà a la meitat Besòs, al carrer Arcs, fins a finals de juliol. La segona fase, que començarà al juliol,  s’allargarà fins a finals d’any, i serà la que afectarà de ple la part baixa de l’avinguda del Portal de l’Àngel, des del carrer de Montsió. 

Aquesta zona és una de les més transitades de la ciutat, amb 85.000 desplaçaments diaris, majoritàriament de vianants (80.000), i l’Ajuntament de Barcelona considera que aquesta obra és “absolutament necessària” i que la millor manera d’afrontar-la és amb el calendari per fases d’aquesta actuació, ha destacat el tercer tinent d’alcaldia i regidor del Districte de Ciutat Vella, Albert Batlle “Estem al cor de la ciutat i en l’execució de les millores hem de compatibilitzar la mobilitat de vehicles i vianants”, ha subratllat Batlle, que també ha volgut destacar que l’objectiu és minimitzar les afectacions a la mobilitat d’una zona tan transitada. “Posar-nos a esventrar una avinguda tan sensible com Portal de l’Àngel quan tot just estem acabant la Via Laietana i mentre tenim en marxa les obres de la Rambla, hem de fer-ho d’aquesta manera, per tal que puguem compatibilitzar aquestes obres amb minimitzar afectacions per a veïns, comerços i per a la mobilitat de la ciutat”.

Peces més gruixudes i materials més resistents

L’actuació començarà amb la retirada de la peça granítica existent i l’enderrocament de la base de formigó actual, per instal·lar noves peces granítiques de més gruix que l’existent. S’utilitzaran solucions constructives que garanteixin la resistència al trànsit rodat i de vianants, amb l’execució de la nova base de formigó de 22 cm. de gruix, la instal·lació de peces granítiques de 12 cm. de gruix i incrementant el temps d’enduriment dels materials, fent el paviment més compacte i resistent al deteriorament. Durant els treballs es construiran tres escocells nous, dels quals dos aniran a la cruïlla del carrer Boters i un més a la confluència del carrer Arcs i carrer de Cucurulla, de manera que quedaran preparats per a les actuacions de plantació previstes per generar nous espais d’ombra dins del Pla d’Ombres municipal.

Que inclou el pla de manteniment del Gòtic?

L’actuació s’emmarca en el Pla de Manteniment Integral de l’espai públic, dins del Pla Endreça, per al Gòtic, que enguany inclou 29 actuacions de renovació al barri, entre elles la pavimentació del Portal de l’Àngel i el carrer dels Arcs, amb una inversió en conjunt de 2,79 milions d’euros. Altres actuacions del pla de manteniment són la renovació del col·lector del carrer de Portaferrissa (entre el carrer de Petrixol i Perot lo Lladre) i la rehabilitació integral dels carrers de Julià Portet, Tomàs Mieres, i la plaça Vila de Madrid. També es treballarà pel soterrament de línies a la cruïlla de la baixada de Santa Eulàlia amb el carrer Banys Nous, i es rehabilitarà el verd i els parterres de la plaça del Duc de Medinacelli. A més, es milloraran les instal·lacions dels semàfors de les cruïlles del carrer Duran i Bas amb Magdalenes; carrer Ferran amb plaça de Sant Jaume; carrer Font de Sant Miquel amb carrer Ciutat; carrer Llibreteria amb plaça de Sant Jaume; Portal de l’Àngel amb carrer Fontanella; carrer Templers amb carrer Ciutat, i carrer de Fontanella amb plaça de Catalunya.  I també es durà a terme la renovació  dels elements de mobiliari i la pintura i senyalització a diferents punts del Gòtic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!