La transformació del recinte fabril de Can Ricart, al barri de Provençals de Poblenou, al districte de Sant Martí, està més a prop de ser una realitat. Després d'anys de projectes fallits i endarreriments, aquest dijous l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el projecte d’urbanització dels 18.000 m² d'espais d’ús públic que envolten l'antiga fàbrica de Can Ricart. El projecte preveu "crear nous itineraris per als vianants, espais d'estada i fins a 3.500 m² d'espais verds" en l'àrea compresa entre els carrers del Marroc, Bilbao, Perú i Espronceda, que equival a l'espai de quatre illes de l'Eixample. Les obres, que tindran un cost de 12,8 milions d'euros provinents del sector privat, començaran a partir de la primavera de 2024 i es preveu que s'acabin a principis del 2025.
L'objectiu del consistori és "crear un nou espai públic de qualitat i obert al barri" per posar en valor el patrimoni històric que representa l'antiga fàbrica tèxtil de Can Ricart —catalogada com a bé cultural d'interès nacional— i alhora "relligar-la" amb el seu entorn. Així, la urbanització definirà els accessos al recinte i crearà "espais d'estada" i recorreguts per a vianants per tal de connectar els diferents equipaments que hi conviuen en aquest emplaçament de la zona nord del 22@. En concret, s'urbanitzaran les voreres dels carrers que defineixen el perímetre exterior i es crearà una nova entrada al carrer Bolívia. A l’espai interior es pavimentarà amb llambordí ceràmic de diversos colors que servirà per diferenciar les parts de les naus enderrocades fa anys. Un altre dels eixos del projecte és incrementar el verd, i així es plantaran uns 110 arbres i s'instal·laran parterres. A l’extrem proper a la cruïlla dels carrers de Bilbao i Marroc s’hi ubicarà una font ornamental en forma de "bassa naturalitzada", és a dir, com si fos un estany.
Quant a les naus del que pròpiament era la fàbrica, que s'han deteriorat greument amb el pas dels anys, es preveu la rehabilitació dels edificis destinats a la Universitat de Barcelona per a impulsar el projecte del Campus de les Arts, i altres edificacions per a oficines i usos municipals. També es preveu la construcció d’una residència d’estudiants i d’habitatges privats, a més de la promoció existent d’habitatge públic al carrer de Bolívia amb el carrer d’Espronceda. Durant les obres, a més, es documentaran totes les restes arqueològiques que es localitzin.
Un bé d'interès nacional relegat per l'Ajuntament
Construïda a mitjans del segle XIX, l'antiga fàbrica Can Ricart va ser una de les primeres fàbriques d’estampació mecànica de teixits de cotó a Catalunya i de les primeres grans fàbriques de vapor del Poblenou. L'activitat industrial que s'hi desenvolupava, tot i que va anar canviant al llarg dels anys, s'hi va mantenir fins al 2006, quan va tancar definitivament. Poc després, la fàbrica es va declarar bé cultural d'interès nacional (BCIN) en la categoria de conjunt històric, protecció que comparteix amb la Sagrada Família i que la va salvar de l'enderrocament, però que a la pràctica no ha suposat una protecció real del recinte, ja que l'únic equipament municipal en actiu és el Casal de Joves de Can Ricart.
La resta de propostes per donar-li un nou ús al llarg dels anys van quedar en paper mullat. És el cas de la Casa de les Llengües o el Parc de les Humanitats i les Ciències Socials, que mai no es van arribar a materialitzar. L'any 2015, el consistori va cedir 6.800 metres quadrats a la Universitat de Barcelona perquè aquesta desenvolupés el Campus de les Arts, un projecte que pretén potenciar els estudis artístics superiors a Catalunya. Tot i que la UB i la conselleria d'Educació van signar un acord per reimpulsar-lo ara fa un any, encara falta resoldre la qüestió del finançament.