Desenes d'activistes han ocupat aquest dimecres al matí la seu del PSC de Barcelona, al carrer Consell de Cent, per exigir que s'aturi el desallotjament del centre social ocupat de l'Antiga Massana. Els manifestants asseguren que l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, és el "màxim responsable" de la situació i li exigeixen que negociï una solució i es plantegin alternatives al desallotjament de l'espai. L'acció ha començat a les 9.30 hores i hi ha participat un centenar de persones, segons xifra l'associació que porta l'Antiga Massana, que en una piulada a la xarxa social X (Twitter) s'ha proclamat "en guerra contra la ciutat dels rics".

L'Ajuntament va intentar desallotjar l'immoble el dijous 17 d'octubre, però no ho va poder fer la "resistència pacífica" de les persones que van defensar l'espai. Llavors, el consistori va sol·licitar una ordre judicial per executar el desallotjament. A finals d'octubre, Collboni va assegurar que l'edifici és patrimoni públic i va avisar que compliran les resolucions judicials.

Paral·lelament, l'endemà de l'intent de desallotjament fallit, un miler de persones es van manifestar pels carrers de Barcelona en favor de la continuïtat del centre social. Des de l'associació de l'Antiga Massana han explicat en un nou comunicat emès aquest dimecres que després d'aquesta manifestació van demanar una audiència amb l'alcaldia per negociar i ha detallat que el que van rebre per resposta és una carta signada per l'alcaldia "dient que continuaven amb el procediment".

Les persones que encara hi ha a l'immoble de l'Antiga Massana i els col·lectius socials del Raval reclamen l'espai per a usos comunitaris. Segons els membres de l'Antiga Massana, el PSC està "incomplint" un acord de l'anterior legislatura, amb els Comuns, sobre la concessió de l'immoble per a les seves activitats socials. La portaveu que ha participat durant l'acció de protesta ha assegurat que tot plegat demostra que el PSC està "al costat de la propietat privada i els empresaris, i en contra d'una majoria social".

Un centre social al Raval

L'espai va ser convertit en centre social després de ser ocupat per diferents col·lectius del barri del Raval de Barcelona el 2020. Actualment, el recinte és utilitzat com a espai d'activitats del Sindicat d'Habitatge del Raval, la Xarxa de Suport Mutu Laboral del Raval, la Xarxa Popular d'Aliments, l'Escoleta Popular del Raval i el Gimnàs Popular Matilde Landa. El juliol del 2022 el consell de districte va aprovar el compromís municipal de cessió de l'espai i la Mesa de Patrimoni Ciutadà en va informar favorablement, encara que no es va arribar a oficialitzar la cessió. El juliol passat, l'Ajuntament va notificar a l'associació de l'Antiga Massana la incoació d'un expedient per a la recuperació d'ofici de la finca de l'escola i el dia 14 passat va informar de la resolució de desallotjament, prevista per a tres dies després.

La Sindicatura demana diàleg

Després del desnonament truncat, la Sindicatura de Greuges va demanar a l'Ajuntament de Barcelona que dialogui amb l'Antiga Massana "en benefici de l'interès públic" i insta a "reflexionar" per trobar possibles alternatives al desallotjament de l'edifici, de manera que es pugui mantenir així la tasca comunitària i veïnal que alberga. El síndic David Bondia valora positivament l'espai com "de trobada i cohesió" del veïnat del Raval i va oferir-se a intervenir per "buscar un acord viable i realista" per no perdre l'espai.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!