Després d’una experiència d’èxit el 2022 en el marc del ‘Model. Festival d’arquitectures’, aquest 2023 l’Open House repeteix l’experiència d’oferir visites guiades a espais ocults de la ciutat de Barcelona, coincidint amb la segona edició del Model, que tindrà lloc entre el 20 i el 30 d’abril. Segons ha donat a conèixer Open House aquest dimecres a xarxes socials, s’oferiran visites guiades en almenys sis espais, això sí, són per a grups molt limitats i, per tant, cal fer reserva, que s’esgota ràpidament. En concret, s’han donat a conèixer cinc espais, però hi haurà un sisè que, de moment no s’ha revelat. Les inscripcions s’obriran el divendres 14, a les 10 del matí.

Cal tenir en compte que totes les visites són guiades per experts i la majoria s’ofereixen en dia feiner i en horari de matí i tarda. A més les places són limitades i tenen un cost de 5 euros per persona, s’han d’adquirir a través de la plataforma www.eventbrite.es i només s’acceptaran un màxim de dues entrades per persona en cada compra.

Aquests són els cinc espais que ja s’han donat a conèixer:

 

Pantà de Vallvidrera: Encara que de moment no s’ha especificat, l’any passat la visita no era simplement al pantà, sinó a l’interior de la presa del Pantà de Vallvidrera. Obra de l’arquitecte Elies Rogent, és un exemple excepcional de presa d’arc de gravetat, amb 50 m de longitud, 3 m d’amplada i 15 m d’alçada. El pantà servia per abastir d’aigua potable la vila de Sarrià a través del túnel del Mina-Grott, el qual va acollir entre 1908 i 1916 un tren elèctric de transport de passatgers. Actualment, el pantà ja no té ús pel que fa a l’abastiment d’aigua. Visites el dijous, 20 d’abril a les 17, 17.30 i 18 h. Adreça: Camí del Pantà, s/n. Davant la caseta del guarda (Sarrià-Sant Gervasi)

Casa Tosquella: Visita a l’interior d’aquesta torre modernista del barri del Putxet que Antonio Tosquella va encarregar al mestre d’obres Juan Caballé. Més endavant, el 1906, va ser reformada per l’arquitecte Eduard M. Balcells amb un llenguatge eclèctic, mesclant influència neoàrab amb la tradició catalana, però es considera modernista. El novembre del 2021 l’Ajuntament de Barcelona va anunciar la seva adquisició i actualment, està previst  que es converteixi en un casal per a la gent gran. Abans, però, haurà de passar per una profunda rehabilitació. Visites el dissabte 22 d’abril a les 11 i 12 h i el dimarts 25 d’abril a les 18 i 19 h. Adreça:  Carrer Vallirana, 91-93 (Sarrià - Sant Gervasi)

La Casa de la Premsa, un dels espais ocults visitables / Foto: Open House

Casa de la Premsa: Visita a uns dels pavellons de l'Exposició Internacional de 1929, la Casa de la Premsa o Palau de la Premsa, que va servir per acollir els professionals dels mitjans de comunicació. Va ser projectada el 1926 per l'arquitecte Pere Domènech i Roura, fill de Lluís Domènech i Montaner i destaca per ser un dels pocs edificis de l'exposició que es van construir pensant en un futur més enllà d'aquell esdeveniment. Contigua a la prefectura de la Guàrdia Urbana de Barcelona, està pendent de rehabilitació i, de cara a la gran transformació de l’espai firal prevista per als propers anys es preveu que es converteixi en biblioteca i espai veïnal. Visites el dimecres 26 d’abril a les 18 i 19 h i el dijous 27 d’abril a les 18 i 19 h. Adreça: Avinguda Rius i Taulet, 5 (Sants-Montjuïc)

Torre Veneciana: Visita a l’interior d’una de les torres venecianes situades a l’espai firal de Montjuïc, concebudes com la porta d’entrada a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 i inspirades en el campanar de la catedral de Sant Marc de Venècia. Fidels als principis arquitectònics del moment, es van construir amb pedra artificial i obra vista, materials poc nobles, però coherents amb la voluntat de ser enderrocades un cop acabada l’Exposició, tot i que finalment, s’han conservat com a pòrtic de l’espai firal de Montjuïc. Visites el dilluns 24 d’abril a les 18 i 19 h i el divendres 28 d’abril a les 18 i 19 h. Adreça: Avinguda de la Reina Maria Cristina / Plaça d’Espanya (Sants-Montjuïc)

Cisterna de la sala hipòstila del Park Güell: Visita a la cisterna situada sota la sala hipòstila del Park Güell, destinada a recollir i emmagatzemar aigua de pluja, el sobreeixidor de la qual és la popular figura d’un dragó que es troba a l’escalinata d’accés. Visites el divendres 21 d’abril a les 15 i 16 h. Adreça: Park Güell.