Barcelona no tornarà a ser seu de la Copa Amèrica de Vela, ja que un  cop acabada la competició nàutica, tant l’organització -AC37- com l’Ajuntament han expressat la seva intenció de no repetir. Això sí, segons el tinent d’alcaldia Jordi Valls simplement s’ha arribat a una “desconnexió amistosa” entre les dues parts, un cop ha acabat un torneig que es va “plantejar com un únic esdeveniment pel 2024” i que, segons el mateix Valls, “ha estat un èxit”. En tot cas, un cop coneguda la decisió de les dues parts de posar fi a la relació, els partits de l’oposició han acollit amb divisió la notícia, celebrada per uns i criticada per altres, però amb unitat a l’hora de demanar responsabilitats.

En un matí marcat per la renúncia de les dues parts a tornar a convertir Barcelona en seu de la Copa Amèrica de Vela i amb el colofó final d’una compareixença d’urgència del govern municipal on Jordi Valls ha insistit en un relat fonamentat en dos eixos: que Barcelona només s’havia compromès a organitzar la copa aquest 2024 i que, a més, aquesta ha estat exitosa, la resta de partits al plenari municipal ha reaccionat entre l’enuig i la celebració, però amb un denominador comú, exigir transparència i claredat al govern municipal a l’hora d’explicar l’impacte que ha tingut la competició esportiva per a la ciutat.

Rendiment de comptes per mitjà de l'auditoria

En aquest sentit, Junts per Catalunya - Trias per Barcelona ha expressat el desconcert que ha ocasionat el fet que “la Copa Amèrica va venir a Barcelona gràcies a Colau i marxa de Barcelona gràcies a Collboni; just el contrari del que pregonen en els seus programes i en els seus comentaris”, segons ha assenyalat el portaveu adjunt, Damià Calvet, per afegir que en tot cas, aquesta “separació amistosa” no pot servir per “diluir ni per amagar responsabilitats o per evitar el rendiment de comptes”, tot afegint que el govern municipal es va comprometre a elaborar una auditoria i que la seva formació la “reclamarà i fiscalitzarà”.

La petició d’aquesta auditoria ha estat, de fet, compartida per tots els grups, malgrat que la valoració de l’esdeveniment en si no hagi estat el mateix. Així, la portaveu de Barcelona en Comú, Janet Sanz, formació que ja es va desmarcar de la competició esportiva, ha demanat a Collboni un “balanç honest, realista i no triomfalista” i ha exigit també una auditoria interna que, en tot cas, ja estava prevista, assenyalant que el govern municipal ha d’aclarir per què “l’aportació inicial de 40 milions s’ha acabat convertint en 70” i afegint que “ningú compra que la Copa Amèrica ens hagi portat alguna cosa, més aviat ens ha portat malestar”.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Jordi Castellana, ha acusat el govern municipal de “valorar sensacions” i ha acusat el govern de “frivolitat”, però ha anunciat que Esquerra s’esperarà a “basar-nos en dades”. “Tenim poques dades fiables”, ha assenyalat Castellana, per afegir que l’interès dels republicans és “el llegat”. “De moment el llegat queda bastant lluny del que es podia preveure, però volem tenir dades fefaents per poder valorar-ho”, ha reiterat, per reblar que, en tot cas, “les sensacions no són especialment positives”.

Finalment, el president del grup municipal del Partit Popular, Dani Sirera, ha estat qui més ha expressat el seu enuig per la decisió de no optar a organitzar noves edicions, tot considerant que la Copa Amèrica “ha estat un èxit tenint en compte el que es pretén, la projecció internacional de Barcelona”, però ha assenyalat que Collboni ha tingut “mala consciència”. De fet, ha acusat l’alcalde de no fer prou per donar a conèixer la competició a la ciutadania, per lamentar que “totes les ciutats del món volen aquest esdeveniment i Barcelona hagi decidit no fer res per mantenir-lo a la nostra ciutat”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!