El Palau Güell, una de les obres d’Antoni Gaudí que passen més desapercebudes malgrat estar just al centre de Barcelona, experimentarà una profunda renovació gràcies al pla d’ampliació i protecció que, amb la vista posada el 2026, permetrà oferir 500 m² expositius nous, a més d’afavorir la visita a les persones amb mobilitat reduïda. Tot plegat, segons ha anunciat aquest dilluns la Diputació de Barcelona, propietària de l’immoble, gràcies a una operació urbanística que consistirà en l’adquisició dels dos edificis adjacents al palau, situat al carrer Nou de la Rambla 3-5, al districte de Ciutat Vella i a escassos seixanta metros de la Rambla.
Els dos edificis adjacents són la Casa Jordà, al número 7 del carrer Nou de la Rambla i l’edifici annex a la Casa Fradera, situat al número 1 bis del mateix carrer. Aquestes adquisicions, que en el cas de la casa Jordà ha tingut un cost de tres milions d’euros -la de l’annex de la Casa Fradera encara no està tancada-, més una inversió per adaptar els nous immobles de 5 milions d’euros, permetrà que l’any 2026 l’espai del Palau Güell quedi alliberat de zones d’oficines, que seran traslladades als nous espais, fet que comportarà que estances fins ara no visitables, com la biblioteca o el despatx d’Eusebi Güell, s’incorporin a l’itinerari visitable.
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha recordat que el Palau Güell és propietat de la Diputació des del 1945 i que des de l’última rehabilitació, l’any 2011, “ha tingut dos milions de visites, la gran majoria procedents de l’estranger”. De fet, Marín ha valorat l’ampliació com la demostració del “compromís” de la diputació amb el patrimoni històric, en aquest cas, un edifici que va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1984. A més, el pla d’ampliació i protecció gira al voltant de tres eixos: ampliar la protecció de l’espai museístic, obrir nous espais a la vista pública i col·laborar en la regeneració que impulsa l’ajuntament al barri del Raval.
La Casa Jordà i l’annex a la Casa Fradera
La Casa Jordà, situada a l’esquerra del Palau mirant des del carrer Nou de la Rambla, es considera definitòria de la fesomia del Palau Güell, ja que Gaudí va buscar fer un edifici integrat amb el seu veí pel que fa a l’alçada, que és de quatre pisos. La casa del número 7 va ser reconstruïda el 1844 per l’indià Joan Jordà, un cop l’edifici precedent va quedar malmès pel bombardeig d’Espartero durant la revolta de la Jamància. Com el Palau Güell, ocupa l’espai de l’antic col·legi Sant Àngel Màrtir dels Carmelites Calçats. La Diputació de Barcelona va adquirir l’edifici el 2014.
Pel que fa a l’annex de la Casa Fradera, es tracta d’un edifici de planta baixa amb soterrani i terrassa. L’any 1865, el seu propietari, Llorenç Fradera, va acordar amb Eusebi Güell no aixecar cap més planta, cosa que va permetre a Gaudí obrir finestres a la paret mitgera. En aquest espai s’hi traslladaran les oficines de gestió així com el magatzem i els espais auxiliars. Així mateix, a la Casa Jordà està previst habilitar-hi un nou ascensor que permeti l’accés al terrat del Palau Güell a persones amb mobilitat reduïda, així com traslladar-hi la planta tècnica, la botiga i espais auxiliars i nous espais d’exposició.