Han passat setze anys des que l’Ajuntament de Barcelona va ordenar el tancament de La Paloma, la històrica sala de ball del carrer del Tigre, al Raval. Han estat setze anys en que la propietat ha mantingut sempre la voluntat de tornar a obrir, més de tres lustres on pocs han estat els admiradors d’una sala que no només remet a festes i nits inacabables de dècades passades, sinó que sorprèn també per la seva arquitectura i ornamentació, fins al punt que en diverses ocasions s'ha pogut visitar en ocasió del festival d’Arquitectura 48 Open House. Després de diversos intents d’obertura, finalment, aquesta Nit de Cap D’Any això serà una realitat, amb l’oferta de rebre el 2023 des d’aquesta emblemàtica sala que porta amb orgull ser de les més antigues d’Europa.
“Ha sigut una autèntica travessa del desert, una lluita tremenda per reobrir”, ha assegurat la propietària del local, Mercè March, en una entrevista publicada aquest dissabte per l’Agència Catalana de Notícies (ACN), on assegura que malgrat que el litigi amb el govern municipal ha estat llarg i que han hagut d’afrontar les intervencions d’insonorització requerides per poder reobrir "sense ajudes", finalment ha arribat el dia de la reobertura, per bé que l’activitat regular no es reprendrà fins al febrer, coincidint amb el Carnestoltes -que el 2023 cau entre el 16 (dijous gras) i el 22 de febrer (dimecres de cendra)-.
També per Cap d’Any, però del 2007, la sala va ser clausurada per l’Ajuntament de Barcelona, just després d'una festa per rebre l’any nou, a causa de les queixes reiterades dels veïns pel soroll que feia la sala, i també als seus voltants. Mercè March i el seu fill Pau Solé, propietaris de la sala des de fa més de 40 anys, van litigar contra el tancament i una sentència judicial els va donar la raó en contra de l'ordre de cessament d'activitats, ja que la llicència d'activitat no l'han perdut mai, però el consistori la va recórrer per obligar a fer una sèrie de millores en la insonorització i es va mantenir tancada. Des d'aleshores hi ha hagut un parell d'intents frustrats de reobertura, el primer el 2013 i el segon el 2016.
“Tenim tots els permisos en ordre"
Sempre segons declaracions a l’ACN, March afirma que ara “tenim tots els permisos en ordre, i una sentència que ens avala”, després de fer les obres d'adequació a la normativa i les condicions d'impacte acústic d'espais d'oci. La gestora del local, que és membre de la patronal catalana de locals d'oci Fecasarm, diu que han fet "tot el que han pogut" i "sense ajudes" per complir amb el que es demanava. Ha estat un procés "costós", diu tot recordant que la seva és una empresa familiar. De la mateixa manera, es compromet a fer tot el que estigui a les seves mans per garantir la convivència amb els veïns del carrer del Tigre i els adjacents, al barri del Raval.
En aquest sentit March ha explicat a l'ACN la intenció d'avançar l'horari de tancament en les sessions de ball nocturnes, ha remarcat que La Paloma no era ni serà una sala de "xumba xumba" i que es distingirà per una oferta musical diversa i amb una banda musical resident dins un projecte que s’està treballant amb el Taller de Músics, entitat també del barri del Raval. A més, la propietària recorda que la sala va ser pionera, abans del tancament, amb la contractació de mims que convidaven els assistents a fer silenci al carrer i a abandonar la zona amb agilitat, i diu que no es cansaran de vetllar per la convivència.